30. 05. 2023 - 20:50
FK Velež: Danas rođendan slavi "Balkanski Maradona" i "Doktor...
907
Shares
FK Velež: Danas rođendan slavi

BAKA SLIŠKOVIĆ

FK Velež: Danas rođendan slavi "Balkanski Maradona" i "Doktor baluna"

30. 05. 2023 - 20:50
0
Shares

Rođendan danas slavi Blaž Slišković "Baka". Legendarni fudbaler, između ostalih, Veleža i Hajduka, a kasnije i selektor BiH napunio je 64. godinu.

Iz Veleža su čestitali rođendan popularnom Baki Sliškoviću uz sjajnu poruku.

- Danas rođendan slavi kreator majstorija s loptom na stadionu Pod Bijelim brijegom i jedan od najboljih fudbalera u historiji našeg kluba.

Blaž Baka Slišković rođen je 30.05.1959. godine u Mostaru. Izdanak je čuvene Veležove omladinske škole. Crveni dres nosio je od 1976. godine do 1981. godine. U tom periodu odigrao je preko 120 utakmica i postigao 25 golova. Bio je član sjajne generacije koja je po prvi put osvojila Kup Maršala Tita 1981. godine.

S obzirom na talenat koji je posjedovao mogao je ostvariti puno bolju karijeru, a razlog što nije leži u "momačkom“ načinu života, ali i teškoj povredi kada je slomio nogu protiv OFK Beograda na Karaburmi 1982. godine. Zbog stila i lakoće igre dobio je nadimak „Balkanski Maradona“ i ,,Doktor baluna".

Našem Baki želimo puno zdravlja i sreće! - poručili su iz Veloža.

Slišković je za Velež igrao od 1976. do 1981. godine. U tom periodu je odigrao 125 utakmica za "Rođene" i postigao je 25 golova.

Nakon toga je uslijedio transfer u Hajduk. Baka Slišković je u svojoj karijeri igrao još za Marsej, Peskaru, Lens, Mulhaus, Ren, Hrvatski Dragovoljac, a karijeru je završio u Zrinjskom.

Popularni Baka Slišković je bio jedan od idola legendarnog Zinedina Zidana (Zinedine Zidane).

- Sećam se kad je u Marseju igrao izvanredni veznjak Blaž Slišković, kojeg sam uživao da gledam. Slišković je bio čudesan igrač, koji je na zadivljujući način davao golove, čak i udarcem direktno iz kornera. Danas su djeci idoli Mesi i Kristijano Ronaldo, a meni i mojoj generaciji bili su Enco Frančeskoli, Blaž Slišković i Žan-Pjer Papen - izjavio je svojevremeno legendarni Zidan.

Učitaj još novosti