02. 01. 2017 - 08:15
Od velike zvijezde do predmeta izrugivanja: Posljednji gol dao...
907
Shares
Od velike zvijezde do predmeta izrugivanja: Posljednji gol dao još 2011.

ADRIANO

Od velike zvijezde do predmeta izrugivanja: Posljednji gol dao još 2011.

02. 01. 2017 - 08:15
0
Shares

Nekad je smatran jednim od najboljih napadača na svijetu. Ljudi su očekivali od njega da bude novi Ronaldo, ali je završio kao gubitnik. Ovo je priča o usponu i padu Adriana Leita Ribeira!

Brazilske favele nisu "lijepo" mjesto za odrastanje. Svi to znaju. Mjesto ispunjeno siromaštvom, kriminalom, drogom i ljudima. Favele su nekako personifikacija pakla na Zemlji, ali su i mjesto odakle su došli neki od najboljih fudbalera svijeta.

Ronaldo, Romario i Zico, samo su neki od igrača koji su počeli svoj život u favelama. Svi su u jednom trenutku bili najbolji igrači na planeti.

Razlog zašto su tako talentovani fudbaleri dolazili iz favela je, ustvari, jednostvan - možeš krasti i prodavati drogu ili igrati fudbal. Alternative za ovo dvoje nema.

Profesionalni debi

Adriano je započeo svoju omladinsku karijeru relativno kasno, u 15. godini (Neymar je počeo kada je imao 11 godina), kada je potpisao za Flamengo 1997. Trebalo mu je tri godine prije nego što je napravio profesionalni debi, a onda se ubrzo nametnuo u prvom timu Flamenga.

Međutim, nije ostavio baš neki dojam u Flamengu. Nakon sezone i po potpisao je za Inter koji ga šalje na posudbu u Fiorentinu. U to vrijeme Italija je imala najjaču ligu u fudbalu, pa se Adriano nije odmah snašao. Nakon pola sezone u Firenci prešao je u Parmu gdje je konačno zasjao. Visok, nevjerovatno snažan, s fantastičnom lijevom nogom, Adriano je zabio 17 golova za Parmu u toj sezoni. U Interu nisu dugo čekali nego su otišli po Brazilca, a cijeli transfer je klub sa Meazze koštao blizu 23 miliona eura, što je veliki iznos novca u to vrijeme.

2004. i 2005. bile su vrhunac Adrianove karijere. Osvojio je Copa America s Brazilom (kao najbolji strijelac), osvojio je Kup konfederacija s Brazil (opet biti najbolji strijelac), a također je postigao 28 golova za Inter.

Nakon te dvije godine, sve je krenulo po zlu. Neki smatraju da je glavni razlog za Adrianov pad smrt njegovog oca, međutim i Cristianu Ronaldu je umro otac pa je on postao još jači.

Neki stručnjaci smatraju da je Adriano pao zbog lošeg mentalnog stanje. Glavni problem od kojeg je brazilski napadač patio bila je depresija.

Pad u igri

Njegova razina igre drastično je opala u 2006. godini, zabio je deset golova manje za Inter, a imao je razočaravajuću kampanju na Svjetskom prvenstvu sa Brazilom.

Kad je počela sezona 2006/2007 bilo je očito da Adriano ima problema sa težinom zbog sve manje treninga, a sve više vremena provedenog na zabavama i partijima. Inter ga ubrzo na kratko posuđuje Sao Paulu, gdje je znao bljesnuti i podsjetiti na najbolje dane, ali kada se ponovo vratio u Milan nastavio je po starome.

adriano1

U naredne tri sezone za Inter dao je samo 14 golova, što je bilo očito da više nije dovoljno dobar za ovaj klub. Jose Mourinho sa pravom ga je prodao Flamengu.

U Flamengu je Adriano bio preporođen. U prvoj sezoni zabio je 19 golova i pomogao klubu da osvoji titulu prvaka. Na kraju sezone ponovo odlazi u Italiju, ali sada nešto južnije - u Rim.

Povratak na Apenine

Međutim, izgleda da mu zrak na Apeninima više nije godio pa je za sedam mjeseci, koliko je proveo u Romi, imao svega 8 nastupa.

Od tada je skupio ukupno 12 nastupa za tri kluba, dva u Brazilu - Corinthiansu i Atletico Paranaenseu, te jednom u SAD-u, Miami Unitedu. Znači, Adriano je u prosjeku imao dva nastupa po godini, što bi neki rekli smješna, gotovo patetična statistika za nekog koga se smatra profesionalnim fudbalerom.

Za svoj posljednji klub Miami United, nakon kojeg vjerovatno neće više ni "igrati", Adriano još uvijek nije odigrao utakmicu. Postoje izvještaji da Brazilac živi u favelama, ali mediji odbacuju takva nagađanja.

Loš san

Adriano je posljednji gol postigao prije pet godina. U dresu Corinthiansa zabio je protiv Aletico Mineira.

U svakom slučaju, Adriano Leite Ribeiro je ostvario pad epskih razmjera. Od zvijezde u Serie A do napadača bez nastupa u američkoj 4. ligi. Od strijelca respektabilnih 27 golova u 48 nastupa za Brazil do fudbalera koji je postao predmet izrugivanja.

Za veliki sunovrat teško je okriviti samo Adriana, s obzirom na njegove mentalne probleme, jer je on klasični primjer igrača kojem je bila potrebna stručna pomoć, a ostao je bez toga.

Ko zna, Adriano Leite Ribeiro mogao je i dalje igrati na najvišoj razini da je dobio neophodnu pomoć. Ovako, čeka u anonimnosti da okači kopačke o klin. Karijera koja je obećavala mnogo, ali je završila kao loš san.

Učitaj još novosti