29. 05. 2023 - 23:18
Prije 32 godine Crvena zvezda se popela na krov Evrope: Bari...
907
Shares
Prije 32 godine Crvena zvezda se popela na krov Evrope: Bari se nikad neće zaboravit

NA DANAŠNJI DAN

Prije 32 godine Crvena zvezda se popela na krov Evrope: Bari se nikad neće zaboravit

29. 05. 2023 - 23:18
0
Shares

Nogometaši Crvene zvezde su na današnji dan prije 32 godine u finalu Kupa evropskih prvaka u italijanskom Bariju pobijedili Marseille nakon boljeg izvođenja penala te se tako popeli na krov Evrope.

U regularnom dijelu utakmice nije bilo pogodaka, kao ni u produžecima, a onda je u penal seriji junak Zvezde bio golman Stevan Stojanović koji je odbranio šut Manuela Amorosa.

Za Zvezdu su redom pogađali Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev.

Zvezdino osvajanje titule prvaka Evrope je bilo ujedno najveći uspjeh jugoslovenskog nogometa, a 29. maj je poseban datum u srcu navijača crveno-bijelih.

Inače, Zvezda je na putu do finala prvo izbacila švicarskog prvaka Grasshoppersa, a onda kasnije i mnogo težeg rivala u vidu Rangersa.

U četvrtfinalu je izbacila Dynamo iz Dresdena, tadašnjeg prvaka Istočne Njemačke pa je potom uslijedilo čuveno polufinale protiv Bayerna, inače favorita za osvajanje titule prvaka Evrope.

U prvoj utakmici je bilo 2:1 za Zvezdu, a onda je u revanšu bilo 2:2 pa je beogradski klub prošao u finale ukupnim rezultatom 4:3.

"Siniša Mihajlović u sredinu. Gol, 2:2! Crvena zvezda je u finalu Kupa evropskih šampiona! Nebo se otvorilo", vikao je tada Milojko Pantić i ušao u legende, baš kao i čitav tim Crvene zvezde.

Učitaj još novosti