10. 01. 2023 - 13:55
Završena karijera najtrofejnijeg velškog fudbalera: Od...
907
Shares
Završena karijera najtrofejnijeg velškog fudbalera: Od Sautemptona do LA

VELIKI OPROŠTAJ

Završena karijera najtrofejnijeg velškog fudbalera: Od Sautemptona do LA

10. 01. 2023 - 13:55
0
Shares

Garet Bejl (Gareth Bale) je jučer objavio je da odlazi u penziju, a svoju odluku je objavio na društvenim mrežama i to objavom.

- Nevjerovatno sam sretan jer sam ostvario san u sportu koji volim. Fudbal mi je dao jedan od najboljih trenutaka u životu. Tokom 17 sezona sam prošao sve, to će biti nemoguće ponoviti bez obzira na to šta sljedeće poglavlje ima u planu kada sam ja u pitanju - napisao je Bejl.

Posljednji klub za koji je nastupao je američki Los Anđeles. Nastupio je i na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Kataru za svoj Vales. 

Garet Bejl je rođen u Kardifu, 16. jula 1989. godine. Osnovnu i srednju školu je pohađao i završio u rodnom gradu. Posebnu pažnju privlačio je u srednjoj školi. Bio je interesantan svojim profesorima koji su uočili da je fizički superioran u odnosu na ostale. Isticao se u mnogim sportovima. Igrao je fudbal za školski tim, osvojivši nekoliko lokalnih turnira. Omiljeni igrač u djetinjstvu bio mu je fudbaler Mančester junajteda, Rajan Gigs (Ryan Giggs).

Karijeru započeo u Sautemptonu

Fudbalsku karijeru započeo u mlađim uzrastima Sautemptona, a već 2006. potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa "Svetcima“ u kojem ostaje tek jednu sezonu. Njegove odlične igre nisu ostale neprimjećene, pa je već sljedeće sezone, u ljeto 2007. Totenhem kupio Bejla za 5 miliona funti. S Totenhemom je igrao Ligu prvaka i Europsku ligu, a igrajući za ovaj londonski klub, skupio je 146 nastupa i zabio 42 gola.

Kao nagrada za njegove fenomenalne igre u engleskoj, stiže poziv iz Real Madrida, a sve ostalo je historija. Tako, Bejl 2013. godine prelazi iz londonskog Totenhama u madridski Real za ogromnu sumu od čak 91 milion eura. Time je postao najskuplji fudbaler na svijetu.

U Real Madridu osvojio sve što se može osvojiti

Bejl je čak pet puta osvojio Ligu prvaka. On će igrati važnu ulogu u svojoj prvoj sezoni u Real Madridu, pomažući klubu da osvoji Kup kralja i UEFA Ligu Prvaka u sezoni 2013- 2014. U nastavku sezone je osvojio UEFA Superkup i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2014. godine. Dvije godine kasnije, bio je ključni igrač u drugoj fazi UEFA Lige Prvaka, osvojivši naslov 2015-16 i što je bio izabran za UEFA Liga Prvaka - Tim sezone. Najvažnija dva gola za klub zabio je u finalu Lige prvaka 2018. godine u pobjedi protiv Liverpula. Za Real Madrid ubilježio je 258 nastupa i zabio 106 golova. 

Apsolutni rekorder reprezentacije Velsa

Za reprezentaciju Walesa je odigrao 111 utakmica i zabio 40 golova. Historijski uspjeh ostvario je kad je Vels prošle godine predvodio do Svjetskog prvenstva u Kataru. Nakon njega je rekao da još neće u penziju, ali ipak je svoju odluku promijenio.

Napadač Real Madrid proglašen je četiri godine zaredom najboljim fudbalerom Valsa, a u svojoj blistavoj karijeri osvojio je 17 trofeja, od toga 16 sa Real Madridom. Sigurno se može reći da je završena karijera najvećeg velškog fudbalera u historiji te zemlje.

Učitaj još novosti