19. 06. 2022 - 22:08
Verstappen nastavio dominaciju u Formuli 1: Pokorio i Kanadu,...
907
Shares
Verstappen nastavio dominaciju u Formuli 1: Pokorio i Kanadu, Mercedes se konačno budi

VN KANADE

Verstappen nastavio dominaciju u Formuli 1: Pokorio i Kanadu, Mercedes se konačno budi

19. 06. 2022 - 22:08
0
Shares

Aktuelni prvak Formule 1 Max Verstappen upisao je pobjedu u devetoj utrci šampionata održanoj na stazi Gilles Villeneuve za Veliku nagradu Kanade.

Vozači Red Bulla u Montrealu nastavili su s dominacijom u posljednjim utrkama šampionata. Slavili su na posljednjih šest utrka, a od toga je pet pripalo Maxu Verstappenu.

Nizozemac je danas vodio bitku s Carlosom Sainzom, ali je na kraju uspio sačuvati prednost i ostvariti novi trijumf kojim je povećao prednost na vrhu generalnog plasmana.

Na podiumu će se naći i Lewis Hamilton koji je zauzeo treće mjesto na kraju. To je drugi put za slavnog Britanca da zauzme treće mjesto ove sezone.

Iza Hamiltona završio je njegov timski kolega George Russell, dok je odličnu vožnju imao Charles Leclerc završivši na petom mjestu. Bodove su osvojili još i Esteban Ocon, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Zhou Guanyu i Lance Stroll.

Aktualni šampion imao je pol-poziciju s vremenom 1:22.299. Iza njega u utrci je startao Fernando Alonso, a zatim Carlos Sainz.

Kako se utrka bližila kraju, bitka Verstappena i Sainza bila je sve uzbudljivija. Na 21 krug do kraja, Sainz je dobio šansu nakon ulaska "safety cara", ali Nizozemac nije dozvolio rivalu da mu otme pobjedu.

Utrku su obilježila i odustajanja Sergija Pereza i Micka Schumachera u na istom mjestu na stazi. Obojica su odustala zbog kvarova, Perez u osmom krugu, a Schumacher u 20.

Veliku nagradu Montreala nije završio ni Japanac Yuki Tsunoda koji je u 49. krugu, tek što je izašao iz boksa s novim gumama, udario u zid.

Učitaj još novosti