07. 06. 2022 - 18:46
ŽENA KOJU JE VOLIO ODVELA GA JE PRAVO U SMRT! Detalji smrti...
907
Shares
ŽENA KOJU JE VOLIO ODVELA GA JE PRAVO U SMRT! Detalji smrti košarkaškog Mocarta: Vozila je 160 km/h, a nije odgovarala za nesreću

ŽENA KOJU JE VOLIO ODVELA GA JE PRAVO U SMRT! Detalji smrti košarkaškog Mocarta: Vozila je 160 km/h, a nije odgovarala za nesreću

07. 06. 2022 - 18:46
0
Shares

Na današnji dan, 1993. poginuo je legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dražen Petrović u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata.

Dražen Petrović je imao nadimak sportski Mocart, a poginuo je u 29. godini. Brojni stručnjaci smatraju da je Petrović jedan od najboljih igrača u istoriji evropske košarke.

On je posljednju utakmicu odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske se vratila avionom, ali je Dražen Petrović je na put krenuo automobilom sa djevojkom njemačkom manekenkom Klarom Šalantzi koja je bila za volanom. Klara je vozila crveni golf, a Dražen je spavao na mjestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se ispriječio na putu, a Klara ga nije vidjela pošto je bila slaba vidljivost.

1512665-profimedia0068447625-ff

FOTO: PROFIMEDIA

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sjedela na zadnjem sjedištu, koja je zadobila teške povrede, ali se oporavila.

Klara vozila 160 km/h

Policajac koji je radio uviđaj nakon nesreće jednom prilikom je otkrio da je Draženova tadašnja djevojka Klara vozila velikom brzinom i da sudar nije bilo moguće izbjeći.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čk nije uspjela ni da reaguje, da koči. I da je uspjela da pokuša da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sjedio na suvozačevom mjestu, poginuo", otkrio je jednom prilikom policajac Binder.

3053705-screenshot-18-ff

FOTO: PRINTSCREEN

U kolima je pored Dražena i Klare bila i turska košarkašica Hilal Edebal. Ona je nakon nesreće izgubila pamćenje.

3053711-screenshot-19-ff

FOTO: PRINTSCREEN

Nekoliko godina nakon Draženove smrti ušla je u vezu sa čuvenim fudbalerom Oliverom Birofom, ali nije bila dugo sretna, piše Kurir. Poslije devet godina braka Birof ju je ostavio, a odmah potom joj je umro i rođeni brat.

2243069-profimedia0220269609-1-ff

FOTO: PROFIMEDIA

Klaru je od odgovornosti štitio njemački zakon koji kaže da, ako je osoba mogla izbjeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Međutim, okolnosti Draženove pogibije su bile takve da Klara nije mogla da izbjegne sudar, pa stoga nije ni sudski procesuirana.

Sjajna karijera

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

Učitaj još novosti