30. 05. 2022 - 10:07
Gol koji je najveća misterija u fudbalu: Ronaldinho nakon 20...
907
Shares
Gol koji je najveća misterija u fudbalu: Ronaldinho nakon 20 godina prekinuo šutnju i sve priznao

Gol koji je najveća misterija u fudbalu: Ronaldinho nakon 20 godina prekinuo šutnju i sve priznao

30. 05. 2022 - 10:07
0
Shares

Ronaldinho je za mnoge jedan od najboljih igrača koji su igrali na početku ovog stoljeća, te je tokom svoje karijere uspio da osvoji s klubovima i reprezentacijom skoro sve što je mogao.

Ronaldinho je najbolje dane svoje karijere proveo u Barceloni za koju je igrao pet godina, te je vratio ovaj klub u sami vrh svjetskog fudbala. Osvojio je sve što je mogao s klubovima, ali i sa reprezentacijom Brazila.

screenshot-42

Fudbalskoj javnosti Ronaldinho se najbolje predstavio na Svjetskom prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji kada je Brazil uspio da dođe do titule prvaka svijeta.

Ronaldinho je uz Ronalda i Rivalda bio najvažnija karika na ovom Mundijalu, a i 20 godina kasnije još uvijek se priča o čuvenom golu kojeg je postigao u četvrtfinalu protiv Engleske.

Englezi su vodili sa 1:0 u ovoj utakmici golom Michaela Owena, ali je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Rivaldo uspio da zabije pogodak za 1:1.

Međutim, detalj koji je obilježio meč desio se u 50. minuti. Brazil je dobio slobodan udarac na desnoj strani i kada su svi očekivali da će Ronaldinho centirati iz te pozicije on je šokirao Davida Seamana i cijeli svijet jer je zabio fantastičan pogodak za 2:1 koji je odlučio putnika u polufinale.

Već 20 godina špekuliše se da li je Ronaldinho imao namjeru da iz ove pozicije zaista zabije gol ili je htio da centira, a tu tajnu konačno je riješio ovaj legendarni fudbaler.

"Ne, nisam to uradio s namjerom. Ipak, mi smo gledali snimke golmana Engleske i vidjeli smo da voli da stoji malo ispred svog gola i znali smo da to moramo da iskoristimo. Bio sam dovoljno sretan da je lopta ušla u gol. Taj gol je toliko obilježio taj Mundijal jer i 20 godina kasnije pričamo o tome. Nisam imao namjeru da zabijem gol iz te pozicije na takav način, ali sretan sam što se to na kraju desilo", rekao je Ronaldinho.

 

Učitaj još novosti