26. 05. 2022 - 17:06
BILO MU JE KAO BUBREGU U LOJU, A ONDA JE USLIJEDIO EPSKI PAD:...
907
Shares
BILO MU JE KAO BUBREGU U LOJU, A ONDA JE USLIJEDIO EPSKI PAD: Bio je bolji od danas najboljeg, završio je na ulici!

Dawid Janczyk

BILO MU JE KAO BUBREGU U LOJU, A ONDA JE USLIJEDIO EPSKI PAD: Bio je bolji od danas najboljeg, završio je na ulici!

Sportsport.ba
26. 05. 2022 - 17:06
0
Shares

Generalni dojam je kako je era "vanzemaljaca" Cristiana Ronalda i Lionela Messija završena te da postoji još grupa igrača koji mogu ponijeti epitet najboljeg na svijetu. 

O ukusima je svakako suvišno raspravljati, međutim jedno je sigurno. Karim Benzema, Rober Lewandowski, Kylian Mbappe, Sadio Mane i još neki igrači mogu biti označeni kao najbolji na svijetu u ovom trenutku.

Lewandowski se već sada može smatrati i najboljim u historiji Poljske, ali bilo je vremena u toj zemlji kada je neko drugi smatran boljim od napadača Bayerna.

Bilo je to 2006. godine. Tada je Dawid Janczyk (34) imao 19 godina, igrao je za Legiju i proglašen je najvećim talentom poljskog fudbala, dok je npr Lewandowski tada završio u trećoj ligi i igrao je za drugi tim Legije.

dawid-janczyk-era-considerado-una-vgjvyfl-720x0-1

Koliko je tada Janczyk bio dobar govori i činjenica da ga je htio Chelsea. Plavce je tada predvodio Jose Mourinho koji je tražio dovođenje mladog napadača, ali je on odlučio ostati u Poljskoj.

"Janczyk je najveći talenat kojeg smo imali u klupskoj historiji", kazao je Lucjan Brychczy legenda Legije koja je tako jasno poručila šta misli o Lewandowskom.

Tada je Janczyku bilo kao bubregu u loju. Igrao je fantastično za omladinske selekcije Poljske. Bio je izabran u tim Svjetskog prvenstva do 20 godina zajedno sa kasnije velikim zvijezdama kao što su Luis Suarez, Edinson Cavani, Angel Di Maria i Juan Mata.

A Lewa? On je tada počinjao da zabija golove za trećeligaša Znicz Pruskow. Postigao je 15 golova i pomogao svom timu da dođe do promocije. Bio je sjajan i u drugoj sezoni (21 gol) što je bilo dovoljno da ga u svoje redove dovede Lech.

Naokon toga mu je na vrata zakucala Borussija Dortmund i baš tada su se počeli da razdvajaju putevi Lewandowskog i Janczyk. Prvi je počeo da ide ka vrhu, a drugi da stagnira, a zatim i pada.

Janczyk je za četiri miliona eura ispred Liverpoola, Atletico Madrida i Chelseaja potpisala CSKA iz Moskve. Odlazak u Rusiju mu je promijenio sve i počeo da uništava život.

U velikanu iz Moskve nije našao na prostor za igru, postao je usamljeni i najboljeg prijatelja je pronašao u alkoholu. Otišao je u belgijski Lokeren kako bi se spasio, zabio je 14 golova na 31 meču, ali već tada je postao alkoholičar i svađe sa trenerima su bile učestale.

z25847399ier-dawid-janczyk-w-barwach-mks-ciechanow

Kada je posudba istekla vratio se u CSKA gdje ga nisu željeli zbog njegove kondicije i problema. Jedne noći je pretjerao i završio je u komi. Odveden je na kliniku i njegovo zdravstveno stanje se zakomplikovalo.

Kada je došao sebi uništio je sve u sobi i počeo je da galami i psuje na poljskom, ruskom i engleskom jeziku. Nakon toga je završio na ulici.

Sa 29, 2016. godine je nastavio fudbalsku aktivnost. Otišao je u redove drugoligaša Sandecja Nowy Sacz. Kada se upoznavao sa novim igračima rekao je da je trijen po prvi put u posljednjih sedam godina.

U periodu od 2016. do 2018. godine počeo je terapiju odvikvanja i napisao je autobiografiju u kojoj je napisao da bi najradije izbrisao odlazak u CSKA iz svog života.

Bila je 2019. godina kada ga je policija pronašla pijanog na ulici. Ležao je na stanici s koje je trebao vozom krenuti na dogovorenu večeru.

el-polaco-dawid-janczyk-junto-scicpl37c-720x0-1

Još uvijek se bori sa svojim najvećim porokom. Tako je 2021. godine snimio video kako pijan vozi automobil ulicom, dok su se pozadini čula djeca.

"Pijan sam i to mi je ok", govorio je u videu kojeg je poslije izbrisao.

S druge strane Lewandowski je skupio 20 trofeja u njemačkom fudbalu, a još je s Bayernom osvojio Ligu prvaka i još nekoliko međunarodnih pehara. FIFA ga je prošle godine proglasila najboljim na svijetu nagradom The Best.

el-polaco-david-janczyk-uno-qslc-e4ik-720x0-1

Na jesen će predvoditi Poljake na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a Janzcyk će ga gledati preko televizije, pod uslovom da bude trijezan.

Učitaj još novosti