18. 05. 2022 - 10:22
Boban je Prosinečkom poručio da ostavi svaku nadu u Beogradu,...
907
Shares
Boban je Prosinečkom poručio da ostavi svaku nadu u Beogradu, i ispunio obećanje (VIDEO)

GODIŠNJICA ZADNJEG DERBIJA DINAMA I ZVEZDE

Boban je Prosinečkom poručio da ostavi svaku nadu u Beogradu, i ispunio obećanje (VIDEO)

18. 05. 2022 - 10:22
0
Shares

Za vrijeme priprema za utakmicu s Farskim Otocima u beogradskom hotelu Hyatt baš lijepo su se družili zvezdaši i dinamovci. S jedne strane Prosinečki, Savićević, Najdoski, Pančev, a s druge Ladić, Šuker, Boban. Naravno, tema je bila ona najaktuelnija - derbi u Zagrebu. Posljednji pravi derbi ove sezone, prenosi Index. 

Zvonimir Boban, kapetan Zagrepčana, govorio je Prosinečkom i njegovim suborcima iz Zvezde: Bez brige možete doputovati u Zagreb. Incidenata neće biti. Nikad se Dinamo nije bacio na organizaciju jedne utakmice kao sada. Želimo pokazati da i u ovoj suludoj političkoj situaciji ljubitelji fudbala u Zagrebu znaju cijeniti fudbalske majstore, finaliste Kupa evropskih prvaka. Razgovarao sam i s našim Bad Blue Boysima - bit će mirni kao bubice. Ali što se bodova tiče, ostavite svaku nadu u Beogradu.

Na to mu je odgovorio Dejan Savićević: E, moj Zvone, jednom smo se opekli. Protiv Hajduka! Nemate šansu, to je za nas generalna proba protiv Olimpiquea. Hoćemo mirno i sa samopouzdanjem putovati u Bari.

Najgoropadniji je bio Davor Šuker: Crvenu zvezdu moramo pobijediti kako znamo i umijemo. Ja ću dati barem jedan gol. Sad sam u opasnoj formi!

Zbog referenduma Zvezdi nisu mogli garantovati sigurnost

Bila su to uobičajena prepucavanja, ne samo zbog trenutne političke situacije. Postoji između Dinama i Zvezde pravo fudbalsko rivalstvo. Već odavno... Fudbaleri Crvene zvezde su došli odmorni sa Zlatibora, reprezentativci Crveno-bijelih su igrali dobro protiv Farskih Otoka pa je Ljupko Petrović pun nekog osvetničkog naboja. Jedino se ljutio što se ipak igra u subotu umjesto u nedjelju:

- To nam remeti planove. Zagrepčani su nam poručili da nam zbog referenduma ne mogu garantovati sigurnost u nedjelju. Pa, ako nam ne mogu garantovati sigurnost, onda je bilo bolje da tu utakmicu odgodimo za neku povoljniju priliku. Možda i poslije Barija. Nas je Hajduk tako pobijedio. Mrcvario nas je 'dolazi, ne dolazi', pa moji igrači nisu mogli zgrabiti pravi motiv. I vidjeli ste kako smo prošli.

O samoj utakmici suvišno je trošiti riječi. Za Crvenu zvezdu je počelo kako se samo poželjeti može - dvije neopreznosti obrane Dinama i 2:0, prednost koju je bilo teško stići. Osim kad se fudbaleri našeg prvaka opuste i počnu se zabavljati, svako na svoj način.

Naravno, kazna je brzo stigla. Malo, kažu, i uz pomoć suca Branka Bujića koji je (pre)strogo dosudio penal za Modre. Poslije je sve krenulo naopako po Beograđane. Još jednom je Crvena zvezda pokazala ono svoje ''drugo lice''. Ono koje ne bismo voljeli nikad više vidjeti!

Marković: To je pravi Dinamo! Niko u Evropi ovo Zvezdi ne može napraviti

Upornošću kakva se rijetko sreće među našim timovima, Dinamo je gotovo izgubljenu utakmicu pretvorio u svoju pobjedu. Vlatko Marković, trener Zagrepčana, ovako je to objasnio: To je pravi Dinamo. Od gotovo izgubljenog tima mi smo se uzdigli do pobjednika i nema se tu mnogo što objašnjavati. Osim možda ovoga: nema danas u Evropi ekipe koja Crvenu zvezdu, poslije vodstva od 2:0, može pobijediti.

Veličajući Crvenu zvezdu, Vlatko Marković je znao što radi - time je, naravno, podizao značaj maksimirske pobjede i uspjeha svog tima. S pravom!

A strategu Crvene zvezde, Ljupku Petroviću, ostaje da do polaska u Bari vida rane. I proklinje sudbinu što je danima, sedmicama, pa i mjesecima, popuštao nekim svojim igračima sve dok nisu skliznuli u samovolju i anarhiju. Za sada se postavlja pitanje - ima li do 29. maja vremena za popravke?

Na kraju, recimo još samo ovo: i pored sitnih egzibicija navijača Dinama i njihovih neumjesnih političkih provokacija (pa i pozivanja navijača na referendum da s plavog stadiona glasaju za plave listiće - odcjepljenje Republike Hrvatske) komotno se može reći ono što su i svi fudbalski dužnosnici, službeno prisutni na derbiju, konstatovali - konačno je i u Maksimiru pobijedio fudbal. 

Naravno, najveće zasluge za to ima domaćin Dinamo. 

Učitaj još novosti