19. 12. 2021 - 14:01
"Bio sam najbolji, na svijetu bilo boljeg od mene, ali me moje...
907
Shares

"Bio sam najbolji, na svijetu bilo boljeg od mene, ali me moje tijelo izdalo"

19. 12. 2021 - 14:01
0
Shares

Bivši engleski reprezentativac Michael Owen (42) osvojio je Zlatnu loptu 2001. godine.


Owen se smatra jednim od najtalentovanijih nogometaša koje je Engleska ikada imala. Imao je izvanrednu tehniku, jedinstven osjećaj za gol, ali i nesreću koja ga je pratila u vidu povreda.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine Owen je postao najmlađi Englez koji je na tako velikom turniru obukao dres nacionalnog tima. U utakmici protiv Rumunije dao je gol i sa 18 godina i 190 dana postao najmlađi strijelac u povijesti Engleske na svjetskm prvenstvima.

Ponikao je u Liverpoolu za koji je igrao do 2004. godine, kada je na vrhuncu karijere otišao u Real Madrid, no onda su uslijedile patnje, mrcvario se, trudio, borio, ali nije išlo. Poslije samo jedne sezone vraća se u Englesku, potpisuje za Newcastle, no to više nije bio isti igrač.

"Stvarno sam mislio da bih mogao osvojiti još barem jednu Zlatnu loptu. Još uvijek nisam znao da će povrede ugroziti moju karijeru. Od 10. do 17. godine mislim da na cijelom svijetu nije bilo boljeg od mene. S 18 sam zabio na Svjetskom prvenstvu, a s 21 osvojio sam Zlatnu loptu. Iskreno, bio sam bolji s 19 godina. Tada sam imao prvu povredu", rekao je Owen za Daily Mail.


Godine 1999., u duelu s Leedsom, Owen je pretrpio strašnu povredu tetive:

"Volio bih da sam slomio nogu. Najteža povreda bila je tetiva. U to vrijeme niste mogli na operaciju, bilo je drugih zahvata. To je postala moja velika slabost. Do tada sam bio čvrst kao kamen. Nisam propustio utakmicu! Sir Alex Ferguson mi je rekao da da sam ranije potpisao s Unitedom, ne bi dopustio da se tako nešto dogodi".

Dakle, 2004. se pridružio moćnik Galaktikosima i pridružio se Ronaldu, Robertu Carlosu, Figu, Raulu, Zidaneu, Beckhamu, ali tijelo ga je spriječilo da ostvari svoje ciljeve i želje.


"Boli me pomisao da se ljudi sjećaju samo moje verzije od 20 godina. I dalje sam igrao s Owenom na leđima, ali više nisam bio onaj Michael Owen. Zadržao sam mentalitet jednog od najboljih na svijetu, ali tijelo me iznevjerilo. Bilo je to mučenje", otkrio je legendarni Englez.

Owen je mnogima bio omiljen napadač, na Anfieldu su ga obožavali, no činjenica je da bi njegova karijera bila daleko veća, a vetrine s trofejima znatno punije da nije bilo nesretnih okolnosti i tih prokletih povreda.

On je pored Liverpoola, Reala i Newcastlea, igrao još za Manchester United i Stoke City. S Unitedom je osvojio jedini naslov Premier lige, dok je s Redsima osvajao Superkup Evrope, bivši Kup UEFA, Liga kup (2) i FA kup. 

Učitaj još novosti