04. 09. 2019 - 12:24
PRIČA GODINE Pobjegao iz Afrike, "preživio" pakao i neviđenu...
907
Shares
PRIČA GODINE Pobjegao iz Afrike,

BAKARY JATTA

PRIČA GODINE Pobjegao iz Afrike, "preživio" pakao i neviđenu torturu tabloida i javnosti, a onda dočekao poziv za reprezentaciju Njemačke

Sport.ba
04. 09. 2019 - 12:24
0
Shares

Svjetska ekonomska kriza i ratna stanja na afričkom kontinentu pokrenuli su lavinu emigracija sa Crnog kontinenta. Iz Gambije je 2015. jedva punoletni mladić, krenuo sa svojom porodicom kako bi pronašao sreću u Njemačkoj. Fudbaler lokalnog Brikam Junajteda Bakari Jata (21) morao je prekinuti svoje snove o velikoj karijeri, međutim uspio je doći do Njemačke i da poslije silnih problema dobije potvrdu igračkih kvaliteta - debitovat će za mladu reprezentaciju Elfa.

Za Bakari Jatu ljubitelji fudbala mogli su čuti još 2016. godine kada je debitovao za HSV i tako postao prvi profesionalni fudbaler koji je izbjegao iz Afrike. Ima 21 godinu, igra na poziciji krilnog napadača ili samog špica, a do sada je za HSV na 51 utakmici postigao šest golova dok je za drugi tim dao čak 20 na 37 mečeva.

jatta1

Ničim posebno momak iz Gabona nije upadao u oči, živio je normalan fudbalski život, igrao je dobro, sve do ovog ljeta kada su tabloidi Bilda, odnosno SportBilda počeli da čeprkaju po njegovoj prošlosti. Oni su tvrdili da je Jata u Nemačku ušao 2015. s lažnim dokumentima i da se on zapravo zove Bakari Dafe i da umjesto 21 godinu koliko predstavlja da ima zapravo ima 23. Sve sumnje su gradili na tome da se dotičnom Dafeu, takođe fudbaleru iz Gambije, izgubio svaki trag, piše Telegraf.

Kompletna uprava HSV-a je stala na stranu 21-godišnjeg fudbalera, ali lokalne vlasti su morale pokrenuti istragu nakon pisanja medija. HSV je 2018. ispao u drugu ligu, a ovu sezonu su krenuli odlično. Nakon remija u prvom kolu vezali su četiri pobjede, međutim, tu su krenuli problemi.

Poražene tri od četiri ekipe Ninberg, Bohuma i Karlsruea nakon utakmica obratile su se Fudbalskom savezu Njemačke tražeći poništavanje utakmica jer je za HSV igrao ''ilegalac'' čiji je indetitet nejasan. Na te četiri utakmice HSV je postigao ukupno devet golova, a primio samo dva, od čega je Jata postigao jedan.

jatta

Međutim tri ekipe su odbile da se žale i da indetitet Bakari Jata dovode u sumnju, to su Hanover, Darmštad i kup rival Kemnica. Naredni protivnik, gradski rival, Sankt Pauli, saopštio je da nema namjeru da išta traži van travnatog terena i da su ''izbjeglice'' dobrodošle na Milerntor stadion.

Poslije nekoliko sedmica, da ne kažemo mjeseci, natezanja da li je Jata zaista Jata i da li zaista ima 21 godinu, vlasti su donijele konačnu presudu.

- Fudbaler HSV-a protiv kojeg je pokrenut postupak zbog sumnje da se lažno predstavlja, nakon utvrđenih svih činilaca, dokazano je da je njegovo pravo ime Bakari Jata, da ima 21 godinu i da je rođen u Gambiji u gradu Gunjur - glasila je presuda koja je skinula veliki pritisak s leđa ovog momka.

bakary-jatta

Time je istraga završena. Lokalne vlasti imale su uvid u originalni izvod i uvjerenje o indetitetu, kao i pisanu izjavu visokog čelnika Gambije koji je garantovao da Jata ima pravi indetitet. I pored ove odluke čelnici HSV-a žele da izađu na suđenje koje je zakazano za deveti septembar. Žele da sudiji predstave svjedoka, predsjednika gambijskog Bakari Junajteda za koje je nastupao Jata prije nego što je morao pobjeći iz zemlje. Takođe žele da dovedu i profajlera koji treba da ospori i tvrdnju da je stariji dvije godine kako je Bild tvrdio.

Nakon ove odluke vlasti Bild je u novom članku prokomentarisao ''A gdje je onda Dafe?''

jatta1

Zamršeno klupko polako se odmrsilo. Prvo su tri kluba koja su se žalila Savezu povukli svoje pritužbe, čime je ovaj ''slučaj'' zvanično zapečaćen, a kao nagrada za dobre partije i svu torturu koju je prošao došao je poziva legendarnog Štefana Kunca, selektora mlade reprezentacije Njemačke da debituje za ovu selekciju.

Od početka sezone, od kada je cijela priča pokrenuta, Jata je trpio konstantna i najgore vrsta vrijeđanja i zvižduke od protivničkih navijača. Uprava HSV-a je pokušavala da apeluje na javnost da to ne rade jer se radi o momku od tek 21 godine i da sve to loše utiče na njega i njegov život.

Međutim, ne kaže se slučajno da poslije kiše dođe duga. Jata je sve izdržao, uspio da u tim teškim okolnostima postigne i jedan gol, a onda su došle dvije lijepe vesti - okončanje spora i poziv u reprezentaciju Njemačke.

- Voleo bih da pokušam da ga ubijedim da zaigra za našu mladu reprezentaciju. Sviđa mi se kao fudbaler, mislim da bi Njemačka imala koristi od njegovih kvaliteta - rekao je Kunc, selektor u21 reprezentacije Pancera.

Ukoliko do ovoga dođe, to bi bio pravi bajkovit kraj i početak novog, normalnog života jednog profesionalnog fudbalera. Dokaz da se sa upornošću sve može, da su bitni samo želja i volja!

(Sport.ba)

Učitaj još novosti