08. 06. 2019 - 20:15
I DALJE GA SMATRAJU NAJBOLJIM UZ ALIJA: Bio je omiljeni bokser...
907
Shares
I DALJE GA SMATRAJU NAJBOLJIM UZ ALIJA: Bio je omiljeni bokser planete, a nećete vjerovati čime se sada bavi!

MIKE TYSON

I DALJE GA SMATRAJU NAJBOLJIM UZ ALIJA: Bio je omiljeni bokser planete, a nećete vjerovati čime se sada bavi!

Sport.ba
08. 06. 2019 - 20:15
0
Shares

Kalifornija je od prvog januara u centru pažnje svjetske javnosti, nakon legalizacije upotrebe marihuane za starije od 21 godine. Dan kasnije, u gradiću Kalifornija siti otvoren je veliki ranč, na kojem će se gajiti kanabis - vlasnik ranča i cijele proizvodne strukture je Mike Tyson, legenda boksa.

U okviru ranča nalazi se i ustanova, pod nazivom "Tyson Cultivation School", u kojoj će mladi farmeri učiti sve o procesu proizvodnje ove supstance. Tyson je rekao da će se na njegovom ranču nastaviti istraživanja o pozitivnim efektima ovog narkotika u liječenju od teških bolesti.

Teško da na svijetu postoji čovjek koji nije čuo za Mike Tysona, bez obzira koliko ne volio boks ili generalno borilačke sportove. Gvozdeni Mike bio je fenomen svog doba, čovjek izuzetno poznat i van bokserskog svijeta. Momak odrastao na ulicama Bruklina možda nije otišao u penziju neporažen, kao što je to učinio Floyd Mayweather niti je dostigao gotovo neslućeni status, kao što je slučaj s legendarnim Muhammedom Alijem, ali je nemoguće poreći da je njegov utjecaj na boks bio ogroman.

5bbf8a2b-5fb4-40ab-b245-53b20a0a0a67-mike-tyson-2973177-56a0b5373df78cafdaa42cdd-previeworg

S neukrotivom snagom i agresivnošću koja do 1985., kada je Tyson s nepunih 19 godina debitovao kao profesionalac, nije viđena u ringu njegova karijera i dalje fascinira ljubitelje plemenite vještine. Dobrim dijelom i zbog razarajućih nokauta kojima je svoje mečeve veoma često završavao već u prvoj rundi. Tyson je boksao 58 mečeva, od čega je 44 završio nokautiravši protivnika. 

Gvozdeni Mike imao je 21 godinu kada je ušao u ring protiv 17 godina starijeg Larryja Holmsea, čovjeka koji je uspio da savlada i velikog Alija i tri puta odbrani titulu. Mnogi su sumnjali u mogućnost Holmesa da se suprotstavi Tysonu, posebno zbog činjenice da je dvije godine bio odsutan iz boksa. I bili su potpuno u pravu kada je početkom četvrte runde njihova sumnja dobijala na težini dok je Tyson razarao nemoćnog Holmesa.

5bbf8a38-4130-4b41-8149-532e0a0a0a67-mike-tyson3-previeworgMike je udijelio dva brza nokauta Holmesu koje je ovaj nekako i uspio da prebrodi, ali je treći bio fatalan. Holmes je završio na leđima nemoćan da se pridigne, a sudija je humano odlučio da je neranopravna borba završena.

Pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme. To bi najvjerovatnije bio dobar opis za Henryja Tilmana u meču protiv Tysona 1990. Ta borba je bila prva naredna posle šokantnog poraza koji je Tyson doživio nokautom od Bustera Douglasa u Tokiju početkom iste godine i Gvozdeni Mike bio je željan krvi. Tilman je stigao kao poručen Tysonu pošto ga je dva puta pobijedio u amaterskoj konkurenciji i koštao ga mjesta u olimpijskom timu SAD za Igre u Los Anđelesu gdje je Tilman osvojio zlatnu medalju.

5bbf8a3e-96fc-4eb8-af91-534f0a0a0a67-mike-tyson-963x400-previeworgMeđutim, ni olimpijski prvak nije mogao da obuzda bijes Gvozdenog Mikea koji je od prvog zvuka zvona silovito krenuo da bombarduje nesretnog Tilmana s takvom posvećenošću da je osvajač zlata iz Los Anđelesa izdržao do 13 sekundi prije kraja prve runde kada je došao kraj.

Marvis Frazier sin je Joe Fraziera, legendarnog rivala Muhammeda Alija, i također je kao i otac pronašao mjesto u historiji boksa, ali iz potpuno drugačijih razloga. Marvis je žrtva najbržeg nokauta koji je Mike Tyson uspio da isporuči. Tek što se oglasilo zvono za početak meča, bilo je jasno da Frazier nije dorastao Tysonu koji ga je aperkatom prvo načeo, a potom serijom udaraca poslao na pod. Sudije je krenuo da broji, ali je brzo vidio besmislenost toga jer je Frazier bukvalno onesvješten ležao pod konopcima i borba je nakon 30 sekundi bila gotova.

Samo četiri mjeseca pošto je unakazio Marvisa Foremana, Tyson je dobio priliku da postane najmlađi prvak superteške kategorije u historiji u meču protiv Trevora Berbicka. Iskusni 33-godišnji Berbick protiv Tysona je prvi put, a ispostaviće se i posljednji, branio WBC pojas osvojen nekoliko mjeseci ranije. Bržem i mlađem Tysonu bilo je potrebno malo preko pet minuta da probije Berbicka, a zatim mu zada takav konačni udarac da je borac rođen na Jamajci padao na pod tri puta u jednom brojanju.

S nepune 22 godine Mike Tyson bio je na vrhuncu i tri dana prije 22. rođendana čekala ga je borba protiv Michael Spinksa. Bio je to duel do tada neporaženih boksera, a u tom trenutku je taj meč bio i najskuplji u historiji. Očekivao se epski meč boraca sa različitim stilovima, a publika je dobila 91 sekundu ozbiljnog premlaćivanja Spinksa koji je do tog trenutka imao skor 31-0, ali je naletio na Tysona u životnoj formi.

Sprinks je na neki način bio i žrtva svog menadžera Buča Luisa koji je razbjesnio Tysona tražeći da se dva puta provjeri sumnjiva grudva ispod Mikeove rukavice. Ispostavilo se da je u pitanju bio samo čvor pertli s Tysonovih rukavica, ali tek kada je i Spinksov trener saopćio da nema ničeg sumnjivog, Tysonu je bio dozvoljen ulazak u ring. Već dovoljno iznerviran, Tyson se okrenuo svom treneru Kevinu Rooneyju i rekao ’’Povrijediću ovog momka’’. Učinio je to veoma brzo.

5bbf8a47-5440-4203-a99f-53b20a0a0a67-mike-tyson-072115-getty-ftrjpg-1ucuhuenv2cwh1wzrtxmzfwlvj-previeworg(Sport.ba)

Učitaj još novosti