13. 04. 2019 - 15:00
Maestro iz Zavidovića koji je očarao i pokorio Pariz: Najbolji...
907
Shares
Maestro iz Zavidovića koji je očarao i pokorio Pariz: Najbolji bh. fudbaler svih vremena rođen je na današnji dan

SAFET SUŠIĆ PAPE SLAVI 64. ROĐENDAN

Maestro iz Zavidovića koji je očarao i pokorio Pariz: Najbolji bh. fudbaler svih vremena rođen je na današnji dan

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
13. 04. 2019 - 15:00
0
Shares

Najbolji fudbaler BiH svih vremena i čovjek koji nas je po prvi put odveo na Mundijal. Od heroja prebrzo je postao tragičar, čovjek nepoženjan u bh. javosti. Možda su novinari i ljubitelji fudbala bili nepošteni prema legendi Koševa, neki su se sigurno i ogriješili, ali Pape je ipak ostao gospodin. Do samog kraja.

U prvim kvalifikacijama u kojim nas je vodio bili smo na korak od senzacije i plasmana na EURO, ali nas je nesretni penal u Francuskoj koštao plasmana. Međutim, sve smo naplatili u narednom ciklusu, kada smo zahvaljujući Zmajevima i Papetu vidjeli Brazil, Mundijal i Maracanu.

safet-susic-2

Nikada neću zaboraviti sarajevsku pressicu kada je saopštio spisak za Mundijal, kada je najavio da tada popirlično anonimni Muhamed Bešić jedini u našim redovima može zaustaviti planetarnu zvijezdu – Lionela Messija.

Pojedine kolege novinari zlokobno su se osmjehivali i pitali se da li je ovaj čovjek normalan...Međutim, vrlo brzo ih je razuvjerio, već na otvaranju Mundijala, kada smo poprilično nesretno poraženi od favorizirane Argentine, kasnijeg finaliste.

safet-susic

Upravo u tom susretu svijet je saznao za našeg Mumeta. Ali, većina je smatrala da Pape pojma nema. Facebook menadžeri tako tvrde i danas, ali ja ću mu biti zahvalan do kraja života. Doživio sam da na stadionu kakav je Maracana čujemo našu himnu, da Vedator pogodi u tom susretu protiv Gaučosa, da Argentinci strepe od eventualnog izjednačenja. 

Nepravda se surovo poigrala u narednom kolu s nama, ali i Papetom. Naime, u meču s Nigerijom kod 0:0 poništen nam je čist gol, a upravo zahvaljujući tome nismo vidjeli drugi krug.

susic

Nakon Mundijala, pred Sušićem je bio najteži zadatak u životu, teži nego što je imao protiv odbrana Crvene zvezde, Partizana, Hajduka, Marseillea, Argentine, Rumunije, Italije i mnogih drugih. Nije izdržao, smijenjen je pod pritiskom javnosti.

Nevjerovatno koliko je samo negativne energije bilo u tim trenucima. Papetu se zamjeralo sve i svašta, pa i to što je najbolji fudbaler u historiji bh. fudbala (zvanično), što je igrao za Sarajevo, a ne za neki drugi bh. klub, što u selekciju zove amidžića, što nije pozvao igrače koji su imali više minuta u repki nego u svojim klubovima posljednjih godina (Rahimić, Stevanović, Zahirović...). 

susic-pape

Još od Sušićevog dolaska na čelo Zmajeva mnogi su žalili za "domoljubom" Ćirom Blaževićem, prigovarali Papetu da je tu samo zbog para, da ne voli Bosnu... Pape, izvini u ime svih njih, nisu znali šta rade i pričaju.

Nikad, ali nikad dok živim neću zaboraviti njegove suze u Parizu, kada smo s domaćinima odigrali 1:1 i ostali bez plasmana na EURO. Tu se vidjelo ko je Safet Sušić Pape.
Zar možemo zaboraviti noć s 15. na 16. oktobar kad doslovno niko nije spavao. Zmajevi su bili u Brazilu. Safet nas je itekako zadužio i licemjerno je da se na onakav način otjera. Mada je imao grešaka, to ne sporim. Nisam fudbalski stručnjak i u to neću ulaziti.

susic-pape

Ipak, dok živimo sjećat ćemo se prvog selektora koji nas je odveo na neko veliko takmičenje. To se zaboraviti ne može. Nevjerovatno mi zvuči činjenica da je više cijenjen u regionu, pogotovo u Francuskoj, nego ovdje u svojoj Bosni. Zato, za one neupućene, objavit ću i kratku njegovu biografiju, mada bi se o Saji moglo pisati danima.

Safet Sušić Pape rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima. Jedan je od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića, gdje je već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu. Sezonu 1972./73. počeo je kao igrač FK Sarajevo, za čiji prvi tim je debitovao 3. avgusta 1973.

Tada su definitivno nastupili nezaboravni dani kako za Safeta, tako i za navijače tima s Koševa. Naime, u sljedećih desetak godina, i 350 odigranih utakmica, Safet je za bordo tim postigao oko 250 golova, asistirao u bezbroj situacija i predriblao na stotine protivnika.

Za reprezentaciju SFRJ Sušić je debitovao 5. oktobra 1977. u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola. Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi hat-trick, a nezaboravne su njegove partije i protiv velesila kakve su bile Italija i Argentina. U oba ta navrata ubilježio je po tri gola, što je predstavljalo debi u reprezentaciji koji još nije zabilježen! 

Dobitnik je i "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1981.", a oduševljavao je i u dresu PSG-a. Tu je postao također jedan od najvećih klupskih fudbalera svih vremena.
Mnogi i danas se s ponosom prisjete Papeta i njegove magije kojom je očarao Pariz. A u gradu podno Ajfela, nije zaboravljen. Čak ga smatraju najboljim igračem u historiji mada su dres slavnog kluba nosile veličine poput Weaha, Ronaldinha, Beckhama, Ibrahimovića, Neymara, Mbappea...Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

I za kraj, legendo sretan ti 64. rođendan.

Piše: Mirza Hadžijusufović, Sport.ba

Učitaj još novosti