28. 11. 2018 - 21:19
ZANIMLJIVA PRIČA: Kako je Alan Shearer omogućio rađanje "Il...
907
Shares
ZANIMLJIVA PRIČA: Kako je Alan Shearer omogućio rađanje

ZANIMLJIVO

ZANIMLJIVA PRIČA: Kako je Alan Shearer omogućio rađanje "Il Fenomena"

Sport.ba
28. 11. 2018 - 21:19
0
Shares

Mnogi smatraju da je Luis Nazario da Lima najbolji fudbaler koji se ikada pojavio na fudbalskim terenima i jedini "pravi" Ronaldo. Da će biti veliki svetski igrač pokazao je u Barseloni, ali dolazak na Kamp Nou duguje tadašnjem prvom strelcu Premijer lige Alanu Šireru.

1996. - Ronaldo iz PSV Ajndhovena u Barselonu za 13.2 miliona funti
Barselona je te 1996. željela po svaku cijenu da dovede najboljeg strijelca Premijer lige Alana Širera iz Blekburna, kome je godinu dana ranije donio senzacionalnu titulu šampiona. Međutim, jedan od najboljih centarforova tog vremena odabrao je da nastavi karijeru u klubu iz rodnog grada Njukaslu.

To je katalonskog giganta natjeralo na druga rješenja. A ono je pronađeno u klubu sa kojim je nešto ranije uspostavljena veoma plodonosna saradnja - PSV iz Ajndhovena. Barselona je tri godine ranije dovela Romarija, najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 1994. a sada se, na insistiranje Sera Bobija Robsona odlučila za još jednog člana te šampionske brazilske generacije. Taj mladić imao je u SAD samo 17 godina kada je okačio zlatnu medalju na vrat bez minuta provedenog na terenu, ali je u Filipsovom čedu, koje Robson dobro poznaje jer je radio tamo početkom devedesetih, u tresao mreže kao od šale. Za te dvije godine i 57 utakmica postigao je čak 54 gola. Jasno je svima, radi se o Luisu Nazariju da Limi, poznatijem kao Ronaldo, a kojeg danas oslovljavaju sa "Fenomen", "Zuba" i veoma često "jedini pravi Ronaldo", kako bi ga razlikovali od Portugalca Kristijana.

"Imao je samo 19 godina, ali sam rekao ljudima iz kluba da moraju da ga imaju. Ne kupuju samo fenomenalnog igrača već i igrača za budućnost. On je više od alternative u napadu, rijedak, drugačiji, eksplozivan. Imao je drugačije vještine od drugih centarforova. Bio je nevjerovatan dribler, poput Džordža Besta, Toma Finija i Krisa Vodla." - govorio je Robson.

ronaldo-nazario1

Iskusni trenerski vuk priznaje da je prvo htio da dovede Širera, ali nije im se dalo da sarađuju na Kamp Nou.

"Neću da lažem, htio sam da dovodim engleske igrače i bili smo blizu da dovedemo Alana. Trebao nam je centarfor. Tražio sam ga poslije EURO 96, ali su iz Blekburna rekli da nije na prodaju. Umjesto njega dobili smo Ronalda."

Na kraju je Robson radio sa Širerom, ali u Njukaslu od 1999. do 2004. Ronaldo je u Barseloni proveo samo godinu dana, ali nevjerovatnih godinu dana, kada je i zavredio nadimak "Fenomen". Na 49 utakmica postigao je 47 golova i uz tadašnji transfer rekord od 27 miliona dolara pojačao Inter. Tako je postao drugi igrač poslije Dijega Maradaone, koji je dva puta obarao transfer rekord.

Iako je 2002. osvojio Svjetsko prvenstvo i bio najbolji igrač, više nikada, najviše zbog teške povrede kolena, nije ponovio partije kao iz Barselone, iako je igrao za najveće klubove, pored Barse i Intera i za Real i Milan. Karijeru je počeo u Kruzeiru.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti