28. 11. 2018 - 17:42
ODLAZI JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA U HISTORIJI ENGLESKE...
907
Shares
ODLAZI JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA U HISTORIJI ENGLESKE PREMIJER LIGE: Danas je i službeno završio karijeru

ROBBIE KEANE

ODLAZI JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA U HISTORIJI ENGLESKE PREMIJER LIGE: Danas je i službeno završio karijeru

Sport.ba
28. 11. 2018 - 17:42
0
Shares

“Danas, nakon 23 sjajne godine, službeno objavljujem završetak svoje profesionalne igračke karijere”, izjavio je u srijedu putem priopćenja 38-godišnji Robbie Keane, najbolji strijelac nogometne reprezentacije Republike Irske svih vremena.

U 146. nastupa za irsku reprezentaciju Keane je postigao 68 golova, a s tri pogotka je bio najbolji strijelac svoje izabrane vrste na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su Irci stigli do osmine finala.

robbie-keane-2781575


Uz nastup na SP-u, Keane je zaigrao u reprezentativnom dresu na europskim prvenstvima 2012. i 2016. godine, nakon kojeg se i oprostio od reprezentacije, u kojoj će nastaviti svoj nogometni put u ulozi pomoćnog trenera sadašnjem izborniku Micku McCarthyju, pod čijim je vodstvom i debitirao 1998. godine.

“Igranje za reprezentaciju i voditi je kao kapiten bio je vrhunac moje karijere. Uživao sam u svakom trenutku tog nevjerojatnog 18-godišnjeg putovanja s Irskom, a kao što sam već više puta istaknuo, riječi ne mogu opisati koliko sam ponosan što sam Irac. Nadam se da sam navijače učinio ponosnima, dok sam nosio zeleni dres i kapitensku traku”, izjavio je 38-godišnjak rođen u Dublin, iz kojeg se otisnuo među nogometne profesionalce.

Igrajući za deset klubova tokom 23-godišnje karijere, Keane je sakupio 737 nastupa i postigao 325 pogodaka, od čega je 126 golova zabio u engleskoj Premier ligi. Keane je ponosno nosio dresove Wolwerhamptona, Coventryja, milanskog Intera, Leedsa, Tottenhama, Liverpoola, Celtica, West Hama, LA Galaxyja i Aston Ville, a karijeru je zaključio u indijskom klubu ATK, gdje je prvi put bio i u ulozi glavnog trenera.

Robbie-Keane-LA-Galaxy-e1352767394787

“Kad sam sa 15 godina odlazio od kuće i otišao u Englesku, bio sam prepun snova. Trebala mi je samo jedna prilika. Zato se posebno zahvaljujem Wolverhampton Wanderersima, jer su vjerovali u mene i dali mi tu priliku”, izjavio je Keane te posebno istaknuo razdoblje koje je proveo igrajući za Tottenham:

“Imao sam tu čast da sam mogao odigrati 238 utakmica za Tottenham i biti kapetan. Proživio sam mnoge prelijepe trenutke i dani provedeni na White Hart Laneu uvijek će mi biti jako dragi. Taj će klub će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu.”

Keane je s Tottenhamom osvojio engleski Liga kup, a najuspješnije razdoblje imao je igrajući za LA Galaxy s kojim je osvajao naslov pobjednika MLS-a 2011., 2012. i 2014. godine

(Sport.ba)

Učitaj još novosti