01. 05. 2018 - 18:38
BOLJU POHVALU NIJE MOGAO DOBITI Ronaldo se poklonio zvijezdi...
907
Shares
BOLJU POHVALU NIJE MOGAO DOBITI Ronaldo se poklonio zvijezdi Barce: On je najbolji u historiji!

VELIKO PRIZNANJE

BOLJU POHVALU NIJE MOGAO DOBITI Ronaldo se poklonio zvijezdi Barce: On je najbolji u historiji!

01. 05. 2018 - 18:38
0
Shares

Brazilski Ronaldo, nekadašnji napadač Barcelone i Reala, naklonio se Andresu Inijesti, ikoni katalonskog kluba, koji nakon 22 godine napušta "Camp Nou".

- Iniesta je najbolji španski igrač u historiji. Ne sjećam se nekog drugog španskog igrača koji je imao takve kvalitete. Iniesta je igrač s mnogo talenta, ljudi vole takve igrače - rekao je Ronaldo za radio "Cadena SER". Iniesta je igrajući u Barceloni osvojio čak 32 trofeja, uključujući i četiri Lige prvaka.

messi-iniesta

Barcelona je pretprošle subote osvojila Kup kralja, a totalno su nadigrali Sevillu s uvjerljivih 5:0. Dva gola postigao je Luis Suarez, dok je jedan uz dvije asistencije dodao ponajbolji igrač svijeta Lionel Messi. No čitav stadion se zapravo naklonio čarobnjaku koji odlazi, a to je Andres Iniesta. Iniesta je dominirao i bila je ovo utakmica kao i one s vrhunca karijere, a ne može se reći da je sada nešto daleko ispod toga jer je još uvijek dominantan.

U 52. minuti Inesta je pogodio, a cijeli stadion je ustao i aplaudirao čarobnjaku i jednom od najboljih veznjaka u historiji nogometa. To je naravno natjeralo suze na oči španskom maestru, a najveće ovacije stigle su u 88. minuti igre kada je izlazio iz igre. Tada emocije nije mogao sakriti...

Od 2001. godine odigrao je čarobnjak 668 utakmica za Barcelonu i postigao je 58 golova. Sigurno nikad neće biti zaboravljen, a podigao je do sada 31 trofej u karijeri koju je posvetio Barceloni. Do kraja će sasvim sigurno podići još jedan, a to je onaj LaLige koji ne bi trebao doći u pitanje.

Osim mnogobrojnih driblinga, majstorija, asistencija, golova i gospodskih manira na travnjaku, Iniesta će ostati upamćen po golu Chelseaju 2009. godine u 93. minuti uzvrata polufinala Lige prvaka, kada je sa zvukom sirene zabio pod prečku i odveo Barcu u finale. Najvažniji trenutak njegove karijere dogodio se 11. jula 2010. u Johannesburgu, gdje je u 116. minuti produžetaka zabio Holandiji u finalu Svjetskog prvenstva za pobjedu 1:0 i naslov prvaka. 

Tom prilikom oduševio je svijet svojom majicom za preminulog kapetana Espanyola Daniela Jarquea, koji je iznenada umro u Firenci 8. avgusta 2009. Zato navijači drugog katalonskog kluba godinama Iniestu dočekuju na poseban način u gradskim derbijima, tako što ga nikad ne dočekuju zvižducima nego aplauzima. Jer njegova pojava i njegov nogomet oduvijek su služili samo za divljenje. 

Andreas Iniesta ovog se ljeta oprašta od Barcelone, ali i od ozbiljnog nogometa te kreće u završnu fazu svoje karijere gdje će malo promovirati nogomet i zaraditi još koji milion. Ipak, Iniesta nikad nije bio taj 'tip', on je uvijek nogomet igrao srcem, a odlazi nakon nevjerovatnih emocionalnih šokova u posljednje vrijeme.

Sigurno će mu ostati lijepe uspomene na Barcu s kojom je osvojio 32 trofeja kroz karijeru, ali pamtit će se ga i po suzama na Olimpicu nakon što je Roma izbacila Barcelonu i okrenula 1:4 s Nou Campa. Znao je Iniesta da mu je to posljednja prilika u Ligi prvaka, Barca je imala sjajnu sezonu, ali odigrali su neprepoznatljivo i Don Iniesta je tako karijeru u Ligi prvaka završio s jednom od najgorih utakmica njegove momčadi u tom natjecanju zadnjih godina. Natjeralo ga je to na plač na legendarnom rimskom zdanju.

Ipak, Barcelona je vrlo lagano osvojila Kup Kralja na stadionu Atletico Madrida slavivši protiv Seville, a bila je to posebna večer za Iniestu koji se opet slomio i na kraju plakao na novom Wanda Metropolitano stadionu u Madridu koji mu je pljeskao na njegovom oproštaju od natjecanja u kojem je također ostavio dubok trag. Posebno ga je grlio Messi koji je još jednom pokazao koliko cijeni svoje saigrače i nogometne legende.

messi-barcelona-iniesta-rakitic-alba-roberto

Otići će iz Barcelone kao veliki pobjednik, u nogometnom smislu ostavlja jako, jako puno toga iza sebe, sudjelovao je u mijenjaju igre i revoluciji, a sada završava poglavlje od 22 godine njegovog života. Svojim suzama jučer, ali i na Olimpicu Iniesta je pokazao koliko mu znači nogomet, Barcelona i saigrači. Iniesta je pokazao zbog čega je ovdje, a to sigurno nisu novac, automobili i dizajnerske stvari kao kod mlađih generacija. Velik li si posljednji Done...

Učitaj još novosti