24. 04. 2018 - 14:30
Realove kontroverze: 12 je naslova osvojio i birajući rivale,...
907
Shares
Realove kontroverze: 12 je naslova osvojio i birajući rivale, plaćajući, golovima iz ofsajda...

GOAL PODSJEĆA

Realove kontroverze: 12 je naslova osvojio i birajući rivale, plaćajući, golovima iz ofsajda...

24. 04. 2018 - 14:30
0
Shares

Ne kaže se samo kod nas da je nekome najteže oprostiti - uspjeh. Oni najuspješniji (ne samo u nogometu) uvijek se optužuju da su imali pomoć, status, razne pogurance. Realno? Da, kao i u svakoj sferi života, status donosi neke povlastice. Ali jesu li one jedini ili najveći razlog uspjesima? A kad se ta priča preslika na Evropu, nema uspješnijeg od madridskog Reala. Uspješnijeg, pa ni - optuživanijeg...

Real je 12 puta bio evropski prvak, od čega pet puta u prvih pet izdanja Kupa prvaka: od 1956. do '60. A čak i tada Realove su titule izazivale sumnje... Bivši predsjednik kluba Santiago Bernabeu bio je među osnivačima Kupa evropskih prvaka tih 50-ih godina, pa je u prvom izdanju Real dobio šansu da - bira protivnika!? Izabrali su Servette iz Ženeve, koji je te sezone bio tek šesti u prvenstvu, jer je Bernabeu htio u posjet španskom kralju, koji je bio u egzilu u Švicarskoj.

U tom je izdanju Kupa prvaka sudjelovalo 16 momčadi, ali samo je sedam od njih doista bilo prvak svoje države. Real je postao osvajač pobijedivši u finalu Stade de Reims.
Potom je natjecanje raslo na 22, 24 pa 26 momčadi, ali kao branilac naslova, Real je išao izravno u osminu finala, dok su drugi igrali svojevrsna pretkola. Bez obzira i na to, Los Blancos su skoro ispali u prvom okršaju 1956./57. jer su kod kuće pobijedili Rapid sa 4:2, pa izgubili u Beču 3:1. Srećom za Real, tada se nije primjenjivalo pravilo više golova u gostima nego se igrala majstorica.

santiago-bernabeu

I to u Madridu jer je, nagađa se, Real platio značajan iznos da se opet igra na njegovom stadionu. Pobijedio je s 2:0. I bez te pobjede, odnosno konačnog trijumfa u Kupu prvaka, Real ne bi ni mogao biti evropski prvak naredne četiri sezone jer tih godina samo je dvaput bio prvak Španije. Zahvaljujući tim vremenima (i povlasticama), Real je imao pet evropskih titula prije nego što je itko drugi osvojio prvu. I danas ima tačno pet više od idućeg najuspješnijeg - sedmerostrukog prvaka Evrope Milana.

Prvi europski naslov "u boji" Real je osvojio, nakog dugog čekanja, 1998. godine. I opet - kontroverzno! Predrag Mijatović zabio je jedini gol u finalu Juventusu - iz ofsajda. I ove se sezone velika buka digla oko penala kojim je Real izbacio Juventus u četvrtfinalu. A Goal podsjeća na još kontroverzi nakon kojih je Real osvajao evropsku titulu.

ramos
Atletico su sekunde dijelile od osvajanja Lige prvaka u Lisabonu nakon pogotka Diega Godina, ali u trećoj minuti nadoknade Real je izjednačio i izborio produžetak. U 'vremenu Sergija Ramosa'. Priča je poznata: Luka Modrić ubacio je iz kornera, a Ramos pogodio glavom. U produžetku Atletico - koji se hrabro branio 90 minuta, samo nekoliko dana nakon okršaja s Barcelonom na Camp Nou za naslov prvaka Španijke - bio je iscrpljen, pa je Real pobijedio s 4:1. Ali snimka je pokazala kako je Gareth Bale laktom onemogućio Juanfana da skoči prije nego je lopta došla do Ramosa. Prekršaj u napadu? Atletico svakako misli da je bio.

Dvije godine kasnije Sergio Ramos opet je učinio isto: u reprizi finala iz 2014. Real se susreo s Atleticom u Milanu i ovaj put pobijedio na jedanaesterce, nakon 1:1 na San Siru. Ramos je zabio za vodstvo, Yannick Carrasco izjednačio 11 minuta prije kraja. No, snimka je pokazala da je Real poveo iz ofsajda! Na pitanje o uvođenju VAR-a prošloga decembra, Ramos je rekao: "Pa ne možeš pobijediti golom iz ofsajda!" Baš je on na taj način donio ne samo pobjedu, nego i pehar Lige prvaka...

bayern

Real je odbranio naslov 2016./17. svladavši u finalu Juventus sa 4:1. Bez kontroverzi. Ali to se ne može reći za četvrtfinalni okršaj s Bayernom... Zidaneova je momčad bila na konopcima kad je Bayern stigao 2:1 iz prve utakmice i izborio produžetak na Santiago Bernabeuu. U tih dodatnih 30 minuta Real je zabio tri gola, za ukupnih 6:3. I to nakon što je Arturo Vidal kontroverzno isključen (drugi žuti dobio je za duel koji uopće nije bio prekršaj!), Casemiru je oprošten crveni karton, a Cristianu Ronaldu priznata su dva gola iz ofsajda!

I sve je to bilo vidljivo bez ikakve detaljnije analize! A ona je, pak, pokazala da je drugi Bayernov gol (autogol Ramosa) trebao biti poništen zbog ofsajda, dok su Nijemci dobili smiješan penal u prvoj utakmici (koji su promašili), a Vidal je ranije mogao biti isključen. No, to se brzo zaboravilo, prevladavale su greške iz uzvrata. I "pljačka", kako su pisali njemački mediji.

"Sudac nas je izbacio!", vrištao je Vidal, a trener Carlo Ancelotti dodao je: "Cijeli je svijet vidio da je ovo nepravda!"

penalReal je ispustio tri gola prednosti iz Torina, pa je u nadoknadi vremena uzvrata dobio penal... vrlo dvojben. Nakon duela Mehdija Benatije i Lucasa Vazqueza. Gianluigi Buffon isključen je zbog protestiranja i bjesnio je nakon dvoboja: "Čovjek ne može tako uništiti snove nakon čudesnog povratka, on u grudima nema srce nego kantu smeća! Za takve dvije odluke moraš biti ubojica!"

Dnevni list iz Barcelone Sport na naslovnici je objavio "Pljačka stoljeća". Da, takve su riječi bile pretjerivanje jer svakako je u tom duelu bilo elemenata za kazneni udarac. Pa su se Zidane i realovci počeli žaliti na "anti-Real" kampanju. Koja, kao i kontroverzne odluke u korist Realu, traje već gotovo 70 godina...

Učitaj još novosti