18. 04. 2018 - 17:41
Barca je jučer napravila nešto što nije 16 godina: Prisjetite...
907
Shares
Barca je jučer napravila nešto što nije 16 godina: Prisjetite se ko je tada igrao za Katalonce

DEBAKL LA MASIJE

Barca je jučer napravila nešto što nije 16 godina: Prisjetite se ko je tada igrao za Katalonce

18. 04. 2018 - 17:41
0
Shares

Barcelona je jučer na gostovanju kod Celte odigrala 2:2, a utakmicu je obilježio eksperiment Ernesta Valverdea koji je na teren poslao jedanaestoricu koja vjerovatno nikada nije igrala ni na treningu. Uz povrijeđene Rakitića, Iniestu. Piquea i Busquetsa, odmor su dobili i Messi, Umtiti i Luis Suarez, a početna postava je bila Ter Stegen – Semedo, Mina, Vermaelen, Digne – Gomes, Paulinho – Dembele, D.Suarez, Coutinho – Paco.

1

Nogometaši Barcelone ipak su preživjeli izuzetno teško i za njih tradicionalno neugodno gostovanje kod Celte u sklopu 33. kola Primere i s osvojenim bodom su stigli korak bliže naslovu prvaka. U toj je utakmici prvi put u posljednjih 16 godina Barcelona krenula u susret bez ijednog igrača koji je prošao omladinski pogon katalonskog kluba. Posljednji se put to dogodilo još dalekog 6. aprila 2002. godine, kada su protiv Athletic Bilbaa istrčali Bonano, Reiziger, Christanval, Abelardo, Coco, Cocu, Rochemabck; Luis Enrique, Rivaldo, Overmars i Saviola. Tada su slavili s 2:0.

2

Ono što upada u oči nakon sinoćnjeg duela je što od tih, većinom rezervnih igrača, nijedan nije prošao omladinsku školu Barcelone. Također, iako su u prvoj momčadi sveukupno 24 igrača, svega sedam ih je iz La Masije (Piqué, Sergi Roberto, Busquets, Aleix Vidal, Iniesta, Jordi Alba i Messi). U posljednje tri godine podosta se promijenila politika jednog od najboljih klubova na svijetu. Čak 34 igrača dovedena su u protekle tri godine, što je u prosjeku 11 igrača po sezoni.

Nogometaši poput Sergija Gomeza, Mboule i Erica Garcije nisu dobili pravu priliku da se dokažu u prvoj momčadi, pa su Barcelonu zamijenili Borussijom Dortmund, Monacom, odnosno Manchester Cityjem. Uprava Barcelone pravda se da je razlog nestanka igrača iz vlastitog pogona uzrokovan visokim zahtjevima od prve ekipe.

"U ovom dobu kada se traže isključivo trofeji nemoguće je očekivati da su igrači iz vlastitog pogona veći dio prvog tima", stoji u objašnjenju Katalonaca. Uz to postoji i ono drugo objašnjenje, a to je da je iluzorno očekivati da se generacija u kojoj su stasali Xavi, Puyol, Iniesta, Pique, Busquets, Pedro, Messi, Xavi, i Valdes ponovno "rodi". U posljednjih deset godina samo se Sergi Roberto, od igrača iz La Masije, ustalio u ekipi. Ostali su dobili mrvice, pa potom prebačeni na posudbe u drugoligaške klubove. Puno se očekivalo od Carlesa Alene, no on je trenutno u drugoj španskoj ligi i od njega, tako tvrde tamošnji stručnjaci, neće biti materijala za Barcelonu!

barcelona-dembele-mina-digne

Uprkos svemu, sinoć je Barca mogla i slaviti da nije priznat neregularan pogodak Aspasa (igranje rukom), ali je i produžila niz neporaženosti u Primeri na čak 40 mečeva.

Učitaj još novosti