20. 04. 2018 - 11:01
Legendarni Bosnin Boša
907
Shares
Legendarni Bosnin Boša

SPORTSKIVREMEPLOV.BA

Legendarni Bosnin Boša

Muhamed Bikić, Sport.ba
20. 04. 2018 - 11:01
0
Shares

Sarajevo, april 2018. godine, Svečana dodjela Državne nagradu za sport u 2017. godini. Dobitnik proslavljeni košarkaški trener Bogdan Tanjević. Tvorac šampionske generacije KK Bosna je nagradu dobio za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine. Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta.

„Bosna je moj najdraži klub od svih u kojim sam radio i hvala ljudima iz Bosne na prijedlogu. Volio bih kada bi bila situacija bolja u ekonomskom smislu jer bez dobre ekonomske situacije je nemoguće napraviti dobre sportske rezultate. Naši mladi igrači nemaju onoliko koliko bi im bilo potrebno da naprave maksimalni rezultat i zato prije vremena odlaze u jače sredine. Istovremeno mislim da oni koji su dali doprinos bh. sportu nisu dovoljno zaštićeni sa sportskom penzijom. Mnogo mojih kolega koji su zaštićeni sa tom penzijom da mogu pristojno žive, a da se ne sekiraju za vrijeme koje su uložili za svoju i širu sredinu. U svakom slučaju, volio bih da se na neki način da znak da će država, grad i kanton voditi računa o njima i kad prestanu da igraju. To bi bio podsticaj za nekoga da se bavi sportom. Hvala svima“.

Istanbul, oktobar 2004. godine, Balkanski kongres sportskih novinara. Među gostima predavačima je i košarkaški trener Bogdan Tanjević. Čim me je legendarni Boša primjetio kao predstavnika iz Bosne i Hercegovine odmah je upitao: „Šta ima novo u našem Sarajevu...?“, pa se nakratko osvrnuo da ovaj skup novinara: „Meni ovo izgleda jako progresivno. Mislim, da mi na Balkanu moramo biti što progresivniji da težimo sporazumijevanju,  saradnji, susretima, razmijeni iskustava. Ovo je značajna manifestacija i podržavam je u svakom smislu“.

Te 2004. godine, Tanjević je preuzeo reprezentaciju Turske i postao stanovnik grada na Bosforu.

„Istanbul je internacionaloni, svjetski grad. Ima balkansku dušu. Ovdje se ljudi druže, za sve ima vremena. Što bi se reklo kod nas, ima se vremena za kafu. Isti je to mentalitet ljudi. Što se tiče reprezentacije Turske, znate dobro kako je ovdje košarka u ekspanziji, koliko se ulaže u ovaj sport. Nadam se da ćemo napraviti dobre rezultate“. 

bosa-tanjevicTako je i bilo, Tanjević je s Turcima na Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj osvojio srebrenu medalju. No, vratimo se njegovom početku trenerske karijere. 

„Trenersku karijeru sam započeo u KK Bosna 1971 . i iste godine smo ušli u Prvu ligu. Nekoliko godina kasnije, 1978 . i 1980. osvojili smo prvenstvo tadašnje Jugoslavije i Kup evropskih prvaka 1979 . godine. Igrali smo najljepšu košarku, ne samo na našim prostorima. Bili smo prvi klub sa naših prostora koji se popeo na tron starog kontinenta. Bosna je tada otvorila put ostalima, Jugoplastici, Partizanu…“.

U toj šampionskoj generaciji Bosne posebno mjesto kod Tanjevića je zauzimao legendarni Kindže.

„Mirza Delibašić je jedan lik, nažalost više nije s nama, jedan sportista koji je obilježio jednu dekadu, više od deset godina, ne samo sarajevske, bosanske, jugoslavenske, evropske, nego i svjetske košarke. Bio je jedan od največih talenata, ne samo na našim prostorima, nego i šire. Bio je izuzetno velik, drag i nježan čovjek. Izuzetno pametan, jedan intelektualac sa kojim je lako bilo sarađivati. Sretna okolnost za svakog trenera koji ga je imao u ekipi. Ja sam imao takvu sreću sam sam ga trenirao“.      

tanjevic-bosa
Trenersku karijeru je nastavio u italijanskom klubovima Juve Kazerta, Palakanestro Trst i Stefanel sa kojim je osvojio Prvenstvo i Kup 1996 . Sljedeću sezonu proveo je u francuskom Limogesu. Od 1997 . do 2001 . bio je selektor Italije. U sezoni 2000/01. s podgoričkim KK Budućnost osvojio je prvenstvo i Kup tadašnje SR Jugoslavije. Nakon Budućnosti, Tanjević je jednu sezonu trenirao Asvel Villeurbanne, s kojim je osvojio Prvenstvo Francuske. Kratko je trenirao bolonjski Virtus. Od 2004. do 2010.  bio je selektor Turske, a vodio je Fenerbahce Ulker (2007-2010) sa kojim je osvajao prvenstvo i kup. Tanjević je i ove 2013. na kormilu Turaka koje će predvoditi na nastupajućem Evropskom prvenstvu u Sloveniji. U međuvremenu, tj. u tekućoj godini na Mediteranskim igrama, s Turskom je osvojio zlatnu medalju.

Bogdan Tanjević je rođenjem Crnogorac (13. februar 1947. u Pljevljima), a posjeduje nekoliko državljanstava: italijansko, bosanskohercegovačko i tursko. Legendarni Boša je jedini evropski trener kojemu je pošlo za rukom trenirati tri reprezentacije - jugoslavensku, italijansku i tursku. Sa nekadašnjom mladom jugoslavenskom osvojio je zlatnu medalju na EP za juniore 1974., a sa seniorima srebrenu na EP 1981. godine. Sa Italijom je na EP 1999. godine osvojio zlato. S Turcima na Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj osvojio je srebrenu medalju. 

Piše: Muhamed Bikić, Sport.ba

Učitaj još novosti