17. 11. 2023 - 23:40
KAO IZBJEGLICA PROTJERAN IZ BANJA LUKE: Postao jedan od...
907
Shares
KAO IZBJEGLICA PROTJERAN IZ BANJA LUKE: Postao jedan od najboljih tenisera svijeta

KAO IZBJEGLICA PROTJERAN IZ BANJA LUKE: Postao jedan od najboljih tenisera svijeta

17. 11. 2023 - 23:40
0
Shares

Jedan od najboljih hrvatskih tenisera svih vremena Ivan Ljubičić je sa 12 godina osvojio prvenstvo bivše države, ali ubrzo je morao napustiti rodnu Banja Luku zbog ratnih dejstava.
Preko barikada Ivan je sredinom maja 1992., s majkom Hazirom i starijim bratom Vladom, kao izbjeglica došao u Hrvatsku. U Banjoj Luci ostao je otac Marko, kojemu su tamošnje vlasti pravile probleme i nisu mu dopustile da ode zajedno s njima.

Ipak, Italijanski Sky Sport će se sredinom decembru predstaviti dokumentarac s Ljubičićevom pričom, koji se zove "Ljubo, čovjek kojeg je spasio tenis" u kojem je Ivan između ostalog rekao:
"Rođen sam u Banjoj Luci i sjećam se da su, iz dana u dan, dolazili školu i pokazivali – ovaj je Srbin, ovaj je Hrvate", rekao je Ljubičić u dokumentarcu, spominjući kako su izgledale podjele.

"Sanjao sam 20-25 godina o svojem domu, osjećaj je kao da mi je djetinjstvo bilo ukradeno. Pamtim taj osjećaj usamljenosti, nedostajala je mogućnost da dobijem nekakvu orijentacijsku tačku. Mislim da sam došao do visokog nivoa u tenisu zahvaljujući i tim poteškoćama koje sam prošao", rekao je Ljubičić.

Ljubičić ima 44 godina, a ranking karijere je ostvario kada se našao na trećem mjestu ATP liste. U karijeri je osvojio 10 ATP titula kao i Davis Cup s Hrvatskom pet mjeseci kasnije i otac se pridružio ostataku porodice, a Ljubičić je kao dječak otišao u Italiju i počeo graditi tenisku karijeru.
Poznat je i kao dugogodišnji trener Rogera Federera, a nakon što se legendarni Švicarac oprostio, Ljubičića je kao trenera zaposlila Francuska teniska federacija.

U karijeri je samo računajući nagrade od turnira zaradio preko 9.5 miliona eura.

(klix.ba)

Učitaj još novosti