31. 10. 2023 - 12:44
KAKO JE SAMO RONALDINHO ZNAO: "Ovaj klinac će biti najbolji...
907
Shares
KAKO JE SAMO RONALDINHO ZNAO:

JE LI MESSI NAJBOLJI IKADA ZAISTA?!

KAKO JE SAMO RONALDINHO ZNAO: "Ovaj klinac će biti najbolji svih vremena"

31. 10. 2023 - 12:44
0
Shares

Lionel Mesi (Messi) je jučer osvojio 8. Zlatnu loptu, priznanje za najboljeg igrača svijeta.

Čudesni Argentinac je apsolutni rekorder, a ovogodišnju Zlatnu loptu dobio je najviše zahvaljujući briljantnom nastupu na Mundijalu u Kataru prošle godine na kojem je vodio "Gaučose" do svjetskog zlata.

Iako je Mesi rekorder po broju Zlatnih lopti, ima onih koji ga osporavaju. Ukusi su različiti, pa neko ispred Mesija stavlja Kristijana Ronalda (Cristiano), neko Dijega Maradonu, Pelea, Ronaldinja (Ronaldinho)...

Rastao uz Ronaldinja
Mesi je rastao u Barceloni upravo uz Ronaldinja koji je za njega prije čak 17 godina rekao da će biti najbolji svih vremena.

Bilo je to 2006. dok je Barcelona bila na predsezonskoj turneji u SAD, a tamo se Ronaldinjo sreo sa dobrim prijateljem Kobijem Brajantom (Kobe Bryant).

Iako je za mnoge bio najveći u tom trenutku, Ronaldinjo je znao da ima bolji od njega, a to je i otkrio svom prijatelju Brajantu.

- Ronaldino, moj dobar prijatelj, tada mi je rekao "Upoznat ću te sa fudbalerom koji će biti najveći svih vremena. Bio sam iznenađen.

Šta ćeš da uradiš? Pa ti si najbolji. "Ne, ne, ovaj klinac ovdje će biti najbolji". A taj klinac bio je Lionel Mesi - ispričao je svojevremeno Kobi Brajant.

Mesi je tada imao samo 19 godina. Nakon teškog djetinjstva i problema sa rastom čekao je svoju priliku. I učio od Ronaldinja, Henrika Larsona (Larsson), Samuela Eta (Eto'o), Ćavija Ernandeza (Xavi Hernandez), Deka (Deco)...

Čudesna karijera
Pokazivao je Mesi talenat, ali teško da je iko očekivao da će napraviti ovako čudesnu karijeru.

Ronaldinjo je čak ispričao da je sa Dekom i ekipom pratio Mesija još od mlađih kategorija.

Mesi je 2004. prebačen u prvi tim Barcelone. Debitovao je 16. oktobra iste godine kada ga je na teren poslao Frank Rajkard (Rijkard).

Sjećamo se famozne fotografije. Deko ide van igre dok se pozdravlja s Mesijem, a sve iz prikrajka gleda Rajkard.

Na prvi gol je čekao do 1. maja 2005. godine kada je Barcelona slavila protiv Albacetea (2:0). 

Mesi je u finišu meča zamijenio Eta, a onda u nadoknadi postigao fantastičan gol. Asistirao mu je mentor Ronaldinjo, a prvi pogodak Argentinca najavio je njegovu briljantnu karijeru.


Prvi pokušaj nije prošao. Ronaldinjo ga je lijepo uposlio, Mesi sjajno lobovao golmana, ali je pogodak poništen zbog ofsajda.

Međutim, minut kasnije preslikana slika, čarobno proigravanje Ronaldinja i lob Mesija. Prvjenac za poželjeti, a onda okret prema starijem bratu i proslava za sva vremena.

Ronaldinjo je bio glavni igrač tima koji je 2006. osvojio Ligu prvaka, a dolaskom Pepa Gvardiole (Guardiola) na čelo tima 2008., legendarni Brazilac je morao ići.

Strahovao je Gvardiola da Ronaldinjov stil života ne utječe na Mesija i da mu pokvari čudo od igrača. Riješio se i Deka, Eta, a Mesi je dobio svoj "svijet". 

Ronaldinjo je bio svojevremeno najbolji, za neke je i dan danas, ali znao je da od njega ima neko bolji. 

Učitaj još novosti