07. 05. 2023 - 22:31
OSJETIO SAM DA MU JE DUŠA U TOM TRENUTKU NAPUSTILA TIJELO:...
907
Shares
OSJETIO SAM DA MU JE DUŠA U TOM TRENUTKU NAPUSTILA TIJELO: Jeziva ispovijest doktora koji je prvi dotrčao do Sene poslije nesreće

OSJETIO SAM DA MU JE DUŠA U TOM TRENUTKU NAPUSTILA TIJELO: Jeziva ispovijest doktora koji je prvi dotrčao do Sene poslije nesreće

07. 05. 2023 - 22:31
0
Shares

Po mnogima najbolji vozač svih vremena legendarni Brazilac Ajrton Sena poginuo je 1. maja 1994 godine.

Sena je doživio stravičnu nesreću tokom trke Formule 1 na Velikoj nagradi San Marina, na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli.

Pri brzini od 310 km/h, legendarni Brazilac je izgubio kontrolu u krivini "Tabmurelo" nad svojim bolidom Vilijamsa i u punoj brzini udario je u zid.

Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mjestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger.

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izletio sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Senin prijatelj i doktor, Sid Votkins, isti onaj koji ga je nekoliko sati ranije nagovarao da se ostavi Formule svjedočio je poslednjim ovozemaljskim trenucima prijatelja:

"Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i pregledom zjenica utvrdio da je pretrpio ogromnu povredu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na zemlju. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako nisam religiozan, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tom trenutku."

Ajrton Sena umro je u svom bolidu, ostavivši u šoku cijeli svijet. Kasnije se ustanovilo, uvijek to tako bude, da se u ovom fatalnom sudaru poklopilo mnogo nesretnih okolnosti. Da je udario samo 5 centimetara dalje, vjerovatno bi samo ustao, odšetao od bolida i proklinjao svoju odluku da se pridruži Vilijamsu.

Gospodar Monaka, kišni čovjek, čovjek sa do tada najviše osvojenih trka u istoriji (65 prvih startnih pozicija iz 161 trke) tog je vikenda cijeli svijet zavio u crno. Imao je samo 34 godine.

Kurir sport

Učitaj još novosti