29. 01. 2023 - 16:17
TUŽNA SUDBINA NOGOMETNOG ČAROBNJAKA / Rođen s deformacijom,...
907
Shares
TUŽNA SUDBINA NOGOMETNOG ČAROBNJAKA / Rođen s deformacijom, ispisao povijest nogometa, a umro kao zaboravljeni heroj: Svijet nije vidio boljeg driblera!

GARINCHA

TUŽNA SUDBINA NOGOMETNOG ČAROBNJAKA / Rođen s deformacijom, ispisao povijest nogometa, a umro kao zaboravljeni heroj: Svijet nije vidio boljeg driblera!

29. 01. 2023 - 16:17
0
Shares

Da nije bilo njega, ja nikad ne bih osvojio tri svjetska prvenstva. Tako je govorio čuveni Pele o svom sunarodnjaku i nekadašnjem suigraču Garrinchi. Manuel Francisko dos Santos, kako mu je bilo ime, rođen je na današnji dan 1933. godine u Mageu, kod Rio de Janeira. Njegova životna priča spada među najtužnije i najneobičnije kada su u pitanju nogometaši.

Naime, rođen je s deformacijom kralježnice i šest centimetara kraćom desnom nogom. No, to ga nije spriječilo da postane jedan od najboljih nogometaša svih vremena. A najpoznatiji je bio zbog svoje eksplozivnosti i majstorskih driblinga. Brojni stručnjaci slažu se da je najtalentiraniji nogometaš koji je došao iz Brazila.

"Garrincha je bio nevjerojatan igrač, jedan od najboljih svih vremena. Mogao je s loptom ono što nitko drugi nije. Da nije bilo njega, ja nikada ne bih osvojio tri svjetska prvenstva", glasi puna Peleova izjava spočetka teksta.

Ptičica
Nadimak po kojem je poznat dala mu je sestra, a znači ptičica. Tako je opisala njegov temperament i izgled. Bio je manji od druge djece i boležljiv, a kao svi njegovi vršnjaci najviše je uživao gledajući nogomet. Prve nogometne korake napravio je u lokalnom klubu Pau Grande, dok je 1953. potpisao za Botafogo. Igrao je još za Corinthians, Atlético Junior, Flamengo i Olariju, piše Net.hr.

Za reprezentaciju je odigrao 60 utakmica od 1955. do 1966. Nastupio je na tri SP-a, 1958., 1962. i 1966. U reprezentativnom dresu izgubio je samo jednu utakmicu i to od Mađarske na SP-1966. što mu je bio posljednji nastup za Brazil. Ono što je zanimljivo je da Brazil s njim i Peleom na travnjaku nije nikada izgubio.

Tužan kraj
Iako je imao veličanstvenu karijeru u kojoj se okitio dvama naslovima svjetskog prvaka, njegova životna priča ima tužan kraj. Krenuo je stopama oca alkoholičara. Novac koji je zaradio na travnjacima trošio je na skupa pića i žene. Sve to koštalo ga je života te je preminuo od ciroze jetre 20. januara 1983. u 50. godini života nakon što je pronađen u alko.h.o.lnoj komi u Rio de Janeiru.

Iako je bio zaboravljeni junak nacije, u pogrebnoj povorci od Maracane do Pau Grandea ispratili su ga milijuni fanova, prijatelji i suigrači. Na skromnom grobu u Pau Grandeu stavljen je epitaf: "Ovdje leži onaj koji bijaše Užitak Narodu – Mane Garrincha."

Učitaj još novosti