13. 01. 2023 - 11:09
IGRAO NA MUNDIJALU I ČLAN JE KUĆE SLAVNIH, A SAD JE PROSJAK I...
907
Shares
IGRAO NA MUNDIJALU I ČLAN JE KUĆE SLAVNIH, A SAD JE PROSJAK I LUTALICA: Spava na klupi i kartonu, želi samo jedno

DAILY MAIL

IGRAO NA MUNDIJALU I ČLAN JE KUĆE SLAVNIH, A SAD JE PROSJAK I LUTALICA: Spava na klupi i kartonu, želi samo jedno

13. 01. 2023 - 11:09
0
Shares

Igranje na Svjetskom prvenstvu je vrhunac karijere za svakog igrača, pogotovo kada su u pitanju fudbaleri koji nastupaju za reprezentacije koje se ne ubrajaju u svjetske velesile. Ipak, neki igrači koji zaigraju na Mundijalu na kraju ne završe sretno, već u besparici i na ulici.

Nedavno završeno Svjetsko prvenstvo pripalo je Argentini, Leo Messi se konačno okrunio titulom o kojoj sanja cijeli život. Na putu do finala Gaučosi su između ostalih izbacili Hrvatsku koja je na iglene ušu prošla grupnu fazu.

Vatreni su se našli u grupi sa Belgijom, Marokom i Kanadom. S Marokancima su odigrali 0:0, dok se u direktnom duelu za prolazak osramotio Romelu Lukaku koji je imao niz ogromnih promašaja.

Jedina pobjeda za Vatrene stigla je u duelu protiv Kanađana. Reprezentaciji iz Sjeverne Amerike je to bio prvi Mundijal nakon 36 godina čekanja. Kanada se nije osramotila, ali je na kraju upisala sve tri poraza.

I dok mnogi kanadskoj selekciji predviđaju svjetlu budućnosti, neki od bivših članova generacije koja je igrala na SP-u u Meksiku 1986. godine prolaze kroz neimaštinu i siromaštvo.

Paul James, 59-godišnji bivši fudbaler velškog porijeka koji je 1986. igrao na Svjetskom prvenstvu u Meksiku s Kanadom spava na ulici i u parku nakon što se drogirao i postao sirmošan nakon što je 13 godina bio nezaposlen i šest godina bez stalnog doma.

James, koji je 47 puta bio reprezentativac Kanade i igrao za ekipe Toronto Blizzard, Hamilton Steelers, Doncaster Rovers, Ottawa Intrepid i London Lasers je godinama spavao na ulicama Toronta i, također, na komadima kartona u Charing Crossu ili Westminsterskoj katedrali.

Bivši fudbaler koji je napustio Kanadu zbog diskriminacije koju je trpio zbog konzumiranja teških opijata od 1998., sada prosi u Londonu u predgrađima Embankment, Piccadilly i Strand i nosi većinu svojih stvari (deke, odjeću, te mali iPad s napuklim ekranom) u crnoj sportskoj torbi, piše sportsport.ba.

profimedia-0747304932-830x0

Foto: Kevin Quigley / dmg media / Profimedia

"Moja fudbalska karijera bila je sve. Nisam trebao propustiti niti jedan dan s posla. Da se sutra ubijem, što neću, ljudi bi razumjeli. Jer to je bila krvava brutalnost", objašnjava sam Paul John James u novinama Daily Mail.

"Za što prosim? Pa da budem neovisan. Da se vratim u normalu. Da mogu nositi novu odjeću, a ne polovnu.. Tako da ne moram skupljati sredstva za kupnju vlastitih stvari”, objasnio je bivši fudbaler.

Već četiri godine nije vidio nikog iz svoje porodice. Majka mu je preminula u junu, ali James je saznao tek dva mjeseca kasnije. Nada se da da će mu pažnja koju su mu dali mediji u Engleskoj pomoći da se poveže sa ocem.

Učitaj još novosti