09. 12. 2022 - 16:44
HIT MUNDIJALA IMA VELIKU PODRŠKU: CIjeli arapski svijet navija...
907
Shares
HIT MUNDIJALA IMA VELIKU PODRŠKU: CIjeli arapski svijet navija za Maroko

HIT MUNDIJALA IMA VELIKU PODRŠKU: CIjeli arapski svijet navija za Maroko

09. 12. 2022 - 16:44
0
Shares

Daleko od geopolitičkih tenzija, navijač Alžira Omar Bubaker izjavio je danas da podržava Maroko kao i ostatak arapskog svijeta, ujedinjeni da podrže svog posljednjeg predstavnika na Svjetskom fudbalskom prventstvu u Kataru.

"Maroko je kao Alžir! Nadam se da će dogurati daleko", rekao je alžirski navijač u posjeti Dohi, uoči četvrtfinala u subotu utakmice Maroko-Portugal.

Izuzetno napeti odnosi izmedju Maroka i Alžira nisu spriječili Alžirce, kao i mnoge arapske navijače da proslave nedavnu pobjedu Maroka protiv Španije.

"Politika je za političare", rekao je Bubeker i dodao da je sve moguće, u nadi da Maroko osvoji prvo mjesto na Mundijalu.

Smešten na krajnjem zapadu arapskog svijeta, Maroko se često percipira kao odvojena zemlja u regionu, sa posebnom kulturom i jezičkim dijalektom. Međutim, reprezentacija te zemlje osvojila je navijače Libana, Libije, Sirije, Tunisa i zemalja Zaliva.

"Maroko odražava prelep arapski san koji nas sve čini srećnim", rekao je jedan mladi Egipćanin u Dohi.

Marokanski igrači i navijači su sa svoje strane poslije svake pobjede mahali palestinskim zastavama, izazivajući još veću simpatiju u arapskom svijetu.

Neimenovani navijač Katara rekao je da uspjeh Maroka kompenzuje poraz katarske ekipe.

"Svi navijamo za Maroko", rekao je on, dok su ostale tri arapske reprezentacije na Mundijalu - Katar, Saudijska Arabija i Tunisu, završile takmičenje još u prvom kolu.

Jedan portugalski navijač, suočen sa skandiranjem "Živio Maroko" na ulicama Dohe, izjavio je Frans presu da je svjestan da Maroko sutra igra "kao da je u svojoj kući" i da će zbog toga za portugalsku reprezentaciju to biti teža utakmica.

Kurir sport

Učitaj još novosti