16. 11. 2022 - 11:47
Buffon: Samo jedna reprezentacija iz Evrope favorit za SP
907
Shares
Buffon: Samo jedna reprezentacija iz Evrope favorit za SP

Buffon: Samo jedna reprezentacija iz Evrope favorit za SP

16. 11. 2022 - 11:47
0
Shares

Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon obznanio je svoja očekivanja od Svjetskog prvenstva u Kataru koje počinje u nedjelju, 20. novembra.

Reprezentacije Italije nema drugi put uzastopno na Mundijalu, što čuvaru mreže jako smeta, pogotovo ako uzmemo u obzir da je 2006. godine sa njom postao svjetski prvak.

„Kao navijač naravno da sam tužan, ali igračima je još gore. Preživio sam to 2018. godine, kada Svjetsko prvenstvo počne, a ti sjediš kod kuće. Velika je to patnja i težina koja se zauvijek nosi. Teško je prihvatiti da si odgovoran za nešto što je oduzeto italijanskom narodu“, rekao je Buffon.

Italijani, iako su aktuelni evropski prvaci, bez Svjetskog prvenstva ostali su tako što su ispustili prvo mjesto u grupi u posljednja dva kola protiv Švajcarske i Sjeverne Irske, a potom su u baražu šokirani od Sjeverne Makedonije, i to golom u 90. minutu.

„Dogodilo se nešto nezamislivo, ali taj poraz vas tjera da shvatite u kojoj mjeri je psihološki aspekt odlučujući u sportu. Italijanski igrači vjerovatno su u tu utakmicu ušli razočarani jer nisu zauzeli prvo mjesto u svojoj grupi i otišli direktno na Mundijal. Imali su promašen penal u posljednjim trenucima meča za pobjedu nad Švajcarskom… Ti negativni aspekti uticali da navodno laka prepreka postane nepremostiva“, rekao je bivši reprezentativac Azzura.

Buffon ima dva kandidata za osvajanje Mundijala.

„Argentina ili Brazil. Na individualnom nivou Francuska mi djeluje kao jedina evropska reprezentacija koja može da im parira, ali ne znam baš kakvi su kao tim. I možda Belgija, jer mi je sako sviđa kako brani Courtois“, zaključio je Buffon.

(Vijesti.ba/SK)

Učitaj još novosti