28. 10. 2022 - 16:29
FIA PONIŠTILA PRVOBITNU ODLUKU: Evo šta će se desiti s...
907
Shares
FIA PONIŠTILA PRVOBITNU ODLUKU: Evo šta će se desiti s bodovima nakon drame

FIA PONIŠTILA PRVOBITNU ODLUKU: Evo šta će se desiti s bodovima nakon drame

28. 10. 2022 - 16:29
0
Shares

FIA je odlučila poništiti svoju odluku te je vratila bodove Fernandu Alonsu koje je osvojio na utrci za Veliku nagradu SAD-a u Austinu.

Nakon završetka utrke u Austinu FIA je uvažila žalbu Haasa te je kaznila Alonsa s 30 sekundi, zbog čega je ostavio bez sedmog mjesta.

Alpine se potom žalio te je između ostalog naveo da je žalba uložena 24 minute nakon isteka roka, prikupljeni su i dokazi, a sudije su uvažile Alonsovu žalbu nakon dva sastanka. Alpine je dokazao i da je uposlenik FIA-e informisao Haas da imaju jedan sat da ulože žalbu.

Sudije su također ustanovile da nije bilo nemoguće za Haas da uloži žalbu u roku, tako da je u konačnici odlučeno da ova ekipa nije trebala imati mogućnost žalbe.

Alonsu je tako vraćeno sedmo mjesto, kao i šest osvojenih bodova.


Podsjetimo, Španac je imao tešku utrku, žestoko se borio za pozicije i bodove, a ne treba zaboraviti ni sudar s Lanceom Strollom iz Aston Martina nakon čega se njegov bolid podigao na stražnje točkove. Također, njegov Alpine je udario u barijeru, ali je Alonso ipak nastavio vožnju, zamijenio je prednje krilo u boksu te u konačnici stigao do sedmog mjesta.

Učitaj još novosti