11. 10. 2022 - 11:25
Iako su male šanse, Verstappen bi mogao ostati bez...
907
Shares
Iako su male šanse, Verstappen bi mogao ostati bez prošlogodišnje titule: Red Bull je prekršio pravila

Iako su male šanse, Verstappen bi mogao ostati bez prošlogodišnje titule: Red Bull je prekršio pravila

11. 10. 2022 - 11:25
0
Shares

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je objavila da je Red Bull prekršio pravila Formule 1 prošle godine, te da je potrošio novca više od dozvoljenog.

Timovi Formule 1 su prošle godine mogli potrošiti najviše 145 miliona dolara, a Red Bull je to prekršio i sada mu prijeti kazna.

Kako je FIA objavila, Red Bull je načinio "manje" prekoračenje ograničenja budžeta, a cijeli slučaj je proslijeđen FIA-inoj Administraciji za ograničenje budžeta.

"Manje" prekoračenje je do pet posto, a može se sankcionisati na nekoliko načina: javnom opomenom, oduzimanjem konstruktorskih bodova ili oduzimanjem bodova vozačima, ograničenjem aero ili drugih testiranja i dodatnim smanjenjem budžeta za narednu sezonu.

To u praksi znači da bi čak i Max Verstappen mogao ostati bez prošlogodišnje titule. Nizozemac je na kraju takmičenja u 2021. godini imao osam bodova više u odnosu na drugoplasiranog Lewisa Hamiltona, te bi britanski vozač čak mogao biti proglašen prvakom ukoliko FIA Maxu oduzme osam ili više bodova.

No, šanse da se to desi su zaista minimalne, te bi Red Bull mogao dobiti neku od ostalih kazni koje su u opticaju.

Red Bull ima prava na žalbu i sigurno je da će je iskoristiti ma kakvu kaznu dobiju.

Učitaj još novosti