22. 09. 2022 - 11:20
OD ZVIJEZDA DO TRNJA! Igrao je za najbolji tim na svijetu,...
907
Shares
OD ZVIJEZDA DO TRNJA! Igrao je za najbolji tim na svijetu, sada preprodaje Paninijeve sličice da zaradi dodatni novac

ITALIJA

OD ZVIJEZDA DO TRNJA! Igrao je za najbolji tim na svijetu, sada preprodaje Paninijeve sličice da zaradi dodatni novac

22. 09. 2022 - 11:20
0
Shares

Život nekad zna biti surov, pogotovo se to odnosi na fudbalere koji su igrali u vremenima kada je fudbal bio više spor, a manje biznis. 

U fudbalu se nije oduvijek zarađivalo kao što je to slučaj danas. Posljednjih 15-ak godina cijene fudbalera su vrtoglavo porasle, uz sve to i zarađuju ogroman novac od plata.

Neki od najboljih igrača današnjice zarade na platu više nego što su prije nekoliko decenija klubovi trošili na kompletnu timsku platu na godišnjem nivou.

juventus-napoli-9-marzo-1986-maradona-e-manfredoniaUpravo iz tog razloga nije iznenađenje što se neki igrači koji su prije dvije ili tri decenije suoče sa finansijskim problemima i ono što zarađuju nije im dovoljno da prehrane porodicu.

To je slučaj sa Lionellom Manfredonijem, nekadašnjim fudbalerom tri italijanska velikana, Lazija, Juventusa i Rome. Zaista su rijetki igrači koji se mogu pohvaliti sa takvom karijerom.

Manfredoni je većinu karijere proveo u Laziju, zatim je igrao za Juventus i to u vremenu kada je Stara dama bila najbolji tim na svijetu. Bilo je to 1985. godine kada je osvojen Interkontinentalni kup.

Bio je miljenik pokojnog Giannija Agnellija. Legendarni predsjednik Juventusa bi ga redovno zvao svakog jutra i za njega govorio da je poseban na svoj način.

Ipak, nije avantura u Juventusu obilježila njegovu karijeru već dva druga nemila događaja. Dok je nosio dres Lazija suspednovan je na tri godine neigranja jer je učestvovao u namještanju utakmica početkom 80-ih u poznatom Totonero skandalu.

Bruno Giordano i ja smo išli u pogrešan restoran i niko nam nije savjetovao da promijenimo mjesto. U suštini bili smo naivni, upleli smo se u situaciju koja nam nikako nije pripadala. Dali su nam tri godine suspenzije (skraćene amnestijom jer je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo 1982. godine) zato što nismo htjeli da postanemo špijuni", ispričao je Manfredonija.

Rizikovao je smrt na terenu jer je u decembru 1989. godine na gostovanju kod Bologne imao srčani udar. Tada se igralo na -5 stepeni, a život mu je spasio nekadašnji igrač iz Lazija, Giordano, s kojim je bio upetljan i u skandal oko namještanja utakmica. Odmah nakon toga je rekao zbogom kopačkama.

Nakon okončanja karijere počeo se baviti trenerskim poslom. Jedno vrijeme je bio trener omladinskih kategorija Brescie gdje je dobio otkaz.

Finansijska situacija je postala teža, pa je odlučio da otvori fudbalsku akademiju za individualni rad sa dječacima gdje je ovaj 65-godišnjak angažovan kao instruktor.

Internetom je počela kružiti i fotografija kako preprodaje i razmjenjuje historijske sličice iz popularnog Paninijevog albuma s ciljem da zaradi dodatni novac.

Ianče, tokom karijere je igrao na poziciji defanzivnog veznog, bio je prava radilica na terenu sa dobrom tehnikom. Po potrebi je mogao igrati pivota ili štopera.

Učitaj još novosti