14. 09. 2022 - 18:53
ZLATAN EMOTIVNO PRIZNAO U KAKVOJ BIJESI I SIROMAŠTVU JE...
907
Shares
ZLATAN EMOTIVNO PRIZNAO U KAKVOJ BIJESI I SIROMAŠTVU JE ODRASTAO:

ADRENALIN

ZLATAN EMOTIVNO PRIZNAO U KAKVOJ BIJESI I SIROMAŠTVU JE ODRASTAO: "Djeca su me ismijavala, svaki dan je bio borba!"

14. 09. 2022 - 18:53
0
Shares

Švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović nedavno je objavio svoju drugu biografsku knjigu pod naslovom “Adrenalin”, u kojoj je otkrio mnoge nepoznate detalje iz porodičnog života. Njegovi roditelji Šefik i Jurka su se razveli kada je bio mali, u periodu dok je odrastao u zloglasnoj četvrti Malmea zvanoj Rosengard.

Sada je govorio o toj temi, priznavši da mu je djetinjstvo obilježila nemaština.

– Kao klincu, moja sreća je bila da imam ono što su druga djeca imala, da mogu da obučem nešto novo i da to pokažem, jer sam stalno nosio istu trenerku. Koristio sam fudbalske stvari. Kada mi nedostaju čarape, obukao bih štucne. Pokušavo sam da ih sakrijem ispod farmerki, ali su u školi primjetili i ismijavali me. Svaki dan je bio borba protiv siromaštva i sramote.

Jedna posebna priča je posvećena njegovom odnosu sa ocem Šefikom, kod koga su poslije razvoda odlazili povremeno.

1106267-profimedia0661262617-ff

.

1130023-w-57365955-ff

FOTO: EPA/ ROBERTO BREGANI

– Sreća sa ocem je bila kada bi nas pokupio od moje majke, mene i sestre, jer je bio red da nas čuva cijeli dan. Uvezli bismo se na veliki parking, stavio me je u krilo i ja sam vozio volan tamnoplavog Opel Kadeta. Onda bi nas vodio da jedemo ogromne hamburgere i sladoled sa pavlakom na vrhu. To je bila prava sreća. Obično posjetim oca svaki put kada se vratim u Švedsku. Svratim u Malme iz Stokholma i pozdravim sve. Za ostalo rijetko kad razgovaramo.

Kada je u pitanju majka Jurka, njoj je kupio kuću kako bi bila sa svojim rođacima.

– Moja majka je danas mirna i njena sreća je dio moje. Možete pročitati na njenom licu i rukama koliko je radila u svom životu. Ustajala je u 4 ujutro da bi otišla na posao, vratila se po podne da čuva petoro djece. Imala je dva balkanska muža koji su pili i zadavali joj više problema nego pomoći. Kada sam dobio prvu platu u Ajaksu, rekao sam joj: “Mama, ti više ne radiš. Ja ću se pobrinuti za tebe”.

– Šta to znači?

– Ako ostanem kod kuće, umrijeću. Moram nešto da uradim.

– Tada smo se dogovorili da će raditi manje, ne više od osam sati dnevno – napisao je Zlatan Ibrahimović u knjizi “Adrenalin”.

Učitaj još novosti