28. 06. 2022 - 07:45
OTAC MU JE BIO SKLADIŠTAR, A SAD JE OTKRIVENO PRAVO IME...
907
Shares
OTAC MU JE BIO SKLADIŠTAR, A SAD JE OTKRIVENO PRAVO IME LEGENDARNOG ZIZOUASvi ga poznajemo kao Zinedinea Zidanea, ali...

JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA

OTAC MU JE BIO SKLADIŠTAR, A SAD JE OTKRIVENO PRAVO IME LEGENDARNOG ZIZOUASvi ga poznajemo kao Zinedinea Zidanea, ali...

28. 06. 2022 - 07:45
0
Shares

Zinedine Zidane je jedan od najboljih igrača u historiji fudbalske igre, a podjednako je uspješan i kao trener.

Cijeli svijet legendarnog Zizoua poznaje po imenu Zinedine Zidane, međutim tek nedavno je otkriveno njegovo pravo ime.

Zidaneovo pravo ime je javnosti otkrio italijanski sportski novinar i pisac Federico Buffa u jednoj od svojih emisija.

Naime, pravo ime legendarnog fudbalera je Zayyid Aldyid Al-Yazid što je zaista nepoznata podatak mnogim ljubiteljima fudbala.

Kao što je poznato Zidane je alžirskog porijekla. Otac Smail mu je radio kao skladištar i noćni čuvar u robnoj kući, dok je majka Malika bila domaćica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zidane (@zidane)

"Imam afinitet prema arapskom svijetu. Imam to u krvi, preko roditelja. Veoma sam ponosan što sam Francuz, ali sam veoma i ponosan na svoje korijene i raznolikost", svojevremeno je kazao popularni Zizou.

Zidane je skoro 30-godina u braku sa Veronique Zidane s kojom ima petero djece koji se zovu Enzo Fernández, Elyaz Zidane Fernández, Theo Zidane i Luca Zidane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zidane (@zidane)

Inače, Zizou je nedavno proslavio svoj 50. rođendan, a kao što se može vidjeti na porodičnoj fotografiji roditelji su mu još uvijek poprilično vitalni.

Poznato je i da je jako vezan za sestru Lilu zbog koje je i isključen u svojoj posljednjoj utakmici u karijeri kada je u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine glavom udario Marca Materazzija.

U velikom intervjuu za L'Equipe, bivši as Juventusa i Real Madrida nedavno je objasnio zašto je bio posebno emotivno napet tog dana. Francuz je tada bio zabrinut za svoju majku, a nasjeo je na provokaciju Materazzija, koji mu je uvrijedio sestru.

"Moja majka je bila jako umorna tog dana. Sa sestrom sam razgovarao telefonom nekoliko puta dnevno. Tako da sam znao da moja majka nije dobro. Samo sam se brinuo za nju. Uvrijedio je moju sestru koja je u to vrijeme bila s mojom majkom", objasnio je Zidane.

Kao igrač je imao sve fudbalske karakteristike. Klasu, karakter, tehniku, eleganciju snagu i talenat. Tokom karijere je osvojio sve najvažnije trofeje uključujući i Zlatnu loptu.

Učitaj još novosti