06. 05. 2022 - 13:53
Konačno priznao: "Trebao sam suditi penal za Chelsea protiv...
907
Shares
Konačno priznao:

Konačno priznao: "Trebao sam suditi penal za Chelsea protiv Barcelone"

06. 05. 2022 - 13:53
0
Shares

Na današnji dan 2009. odigrana je jedna od najkontroverznijih utakmica, uzvrat polufinala Lige prvaka Chelsea - Barcelona 1:1. Gosti su zbog gola u gostima prošli u finale, u kojem su osvojili europski naslov, a domaćini od tada proklinju norveškog suca Toma Henninga Ovreboa.

Počelo je sjajno po njih, nakon 0:0 u prvoj utakmici u Barceloni na startu druge poveli su Essienovom golčinom te neprestano napadali tražeći drugi gol za potvrdu prolaska. Umjesto toga, u sljedećih sat vremena Ovrebo ih je uskratio za tri penala, a Iniesta je na kraju zabio za 1:1. U eri gola u gostima to je značilo da Barcelona prolazi u finale. Naravno, na ogorčenje igrača i navijača Chelseaja.

Ovrebo je sada, 13 godina nakon skandaloznog suđenja kojim je ušao u historiju, za Daily Mail otkrio detalje s nezaboravne utakmice: "Bilo bi mi daleko lakše da Barcelona nije postigla gol. Chelsea bi prošao u finale, a njegovi navijači bi otišli u pivnicu i govorili kako su oštećeni za tri penala, ali da to nema veze jer su prošli."

"Nisu baš sve ove situacije za penal, ali..."

Ovrebo u 24. minuti nije u kaznenom prostoru gostiju dosudio Alvesov faul nad Maloudom, kao što ni tri minute kasnije na istom dijelu terena nije pokazao da je Abidal nedozvoljeno zaustavio Drogbu. Deset minuta prije kraja Pique je pred svojim golom očito odnio loptu rukom, ali Ovrebo je šutio.

Čak i nakon Iniestinog kasnog gola Chelsea je tražio penal tvrdeći da je Ballackov udarac pred golom Eto'o zaustavio rukom. Brzo je došao kraj, cijeli Chelsea je okružio Ovreboa, a Drogba nezaboravno urlao u kameru: "Jebena sramota!"

Ovrebo danas priznaje: "Nisu baš sve te situacije bile za penal, ali svi koji poznaju nogomet i zakone tog sporta znaju da je trebao biti barem jedan za Chelsea. Neću vam reći u kojoj od navedenih situacija jer nemam tačan odgovor, samo moju percepciju. To se događa, posebno u eri prije VAR-a. Nekada ne vidiš penal, nekad crveni karton, nekad neku drugu ključnu odluku."

Učitaj još novosti