01. 05. 2022 - 16:55
OSIMA JE OVO NAJVIŠE BOLJELO! "Prolazi pored mene razred đaka,...
907
Shares
OSIMA JE OVO NAJVIŠE BOLJELO!

OSIMA JE OVO NAJVIŠE BOLJELO! "Prolazi pored mene razred đaka, ispred njih učitelj i kaže djeci: "Evo izdajice Jugoslavije"

01. 05. 2022 - 16:55
0
Shares

Legendarni Ivica Osim, koji je preminuo danas u 81. godini, bio je selektor Jugoslavije od 1986. do 1992. godine.

Osim je sa nacionalnim timom ostvario najbolji rezultat u finišu 20. vijeka, plasiravši se u četvrtfinale Mundijala u Italiji 1990. godine.

Dvije godine kasnije dao je otkaz pošto je tim zbog početka rata izbačen sa Evropskog prvenstva. Mnogi su poštovali tu odluku Osima, ali je bilo i onih koji se nisu slagali. Osim je opisao jedan detalj iz tog perioda.

"U Beogradu sam dao ostavku na mjesto selektora Jugoslavije. Većina ljudi je korektno prihvatila moju odluku.

Malo nakon toga se desilo nešto što me zaboljelo. Prolazio je pored mene razred đaka, a ispred njih učitelj, mlađi čovjek. Prepoznao me, i kaže djeci: “Evo izdajice Jugoslavije!” Da sam mogao da ga uhvatim, rastrgao bih ga tad. A šta sam drugo mogao da napravim nego da dam ostavku. Kako sam i rekao tada, to je bio moj privatni gest, moja lična odluka. Jedino što sam mogao učiniti za svoj grad, koji je bio granatiran.

Kako god, moja ostavka nije mogla ništa promijeniti, toliko je daleko otišlo. Fudbal nije mogao ništa promjeniti. Da smo bili prvaci svijeta u Italiji, svejedno bi bilo rata. Nije bilo povratka jer je počelo tako jako i oštro", napisao je Osim, između ostalog, u predgovoru knjige "Djetinjstvo u ratu" Jasminka Halilovića.

Kurir sport

Učitaj još novosti