18. 01. 2022 - 16:05
Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u...
907
Shares
Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži:

Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži: "Cijeli život među kravama..."

18. 01. 2022 - 16:05
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dan žalosti u Real Madridu. Preminuo je jedan od najvećih igrača u historiji Kraljevskog kluba. 

U utorak je u 88. godini preminuo Paco Gento, čovjek kojeg su madridski mediji okarakterisali kao najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala.

Gento je sa 23 trofeja zajedno sa Marcelom najtrofejniji igrač Los Blancosa ikada. Između ostalog osvojio je čak 6 Liga prvaka, odnosno nekadašnjih Evropskih kupova, te 12 titula prvaka Španije.

Dres Reala je nosio od 1953. do 1971. godine, a posebno je bio interesandan način na koji je stigao u Madrid iz Racing Santandera.


"Došli su da me gledaju kako igram za Racing. Došao je neki Guijarro koji je bio zadužen za prodaju i kupovinu u Realu. Mi smo trenirali, navijači su ga primjetili, te su odmah počeli da galame i da ga tjeraju...", svojevremeno je ispričao Gento.

"Kada smo krenuli u klupske prostorije i ljudi su počeli ići za nama. Nisu željeli da idem u Madrid, na kraju sam potpisao ugovor u garaži."

"Cijeli život sam bio među kravama, na livadama, oko mene krompir, kukuruz i grah... Sve se promijenilo dolaskom u Madrid. Da to nisam uradio, još bi bio među kravama", govorio je nekada odlični fudbaler.


Real ga je svojevremeno platio 120.000 pesosa, a plata mu je iznosila 6.000 pesosa što je prije sedam desetljeća bila poprilično velika suma novca.

Genta su krasila velika brzina i sjajan udarac lijevom nogom. Svojevremeno je bio najbolje lijevo krilo na svijetu. Za Real je odigrao 600 zvaničnih mečeva te postigao 182 gola.

Sportsport.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti