18. 01. 2022 - 16:05
Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u...
907
Shares
Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži:

Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži: "Cijeli život među kravama..."

18. 01. 2022 - 16:05
0
Shares

Dan žalosti u Real Madridu. Preminuo je jedan od najvećih igrača u historiji Kraljevskog kluba. 

U utorak je u 88. godini preminuo Paco Gento, čovjek kojeg su madridski mediji okarakterisali kao najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala.

Gento je sa 23 trofeja zajedno sa Marcelom najtrofejniji igrač Los Blancosa ikada. Između ostalog osvojio je čak 6 Liga prvaka, odnosno nekadašnjih Evropskih kupova, te 12 titula prvaka Španije.

Dres Reala je nosio od 1953. do 1971. godine, a posebno je bio interesandan način na koji je stigao u Madrid iz Racing Santandera.


"Došli su da me gledaju kako igram za Racing. Došao je neki Guijarro koji je bio zadužen za prodaju i kupovinu u Realu. Mi smo trenirali, navijači su ga primjetili, te su odmah počeli da galame i da ga tjeraju...", svojevremeno je ispričao Gento.

"Kada smo krenuli u klupske prostorije i ljudi su počeli ići za nama. Nisu željeli da idem u Madrid, na kraju sam potpisao ugovor u garaži."

"Cijeli život sam bio među kravama, na livadama, oko mene krompir, kukuruz i grah... Sve se promijenilo dolaskom u Madrid. Da to nisam uradio, još bi bio među kravama", govorio je nekada odlični fudbaler.


Real ga je svojevremeno platio 120.000 pesosa, a plata mu je iznosila 6.000 pesosa što je prije sedam desetljeća bila poprilično velika suma novca.

Genta su krasila velika brzina i sjajan udarac lijevom nogom. Svojevremeno je bio najbolje lijevo krilo na svijetu. Za Real je odigrao 600 zvaničnih mečeva te postigao 182 gola.

Sportsport.ba

Učitaj još novosti