12. 01. 2022 - 23:43
Volkswagen grupa ulazi u Formulu 1: Audi preuzima McLaren,...
907
Shares
Volkswagen grupa ulazi u Formulu 1: Audi preuzima McLaren, mogli bi gledati i Porsche

FORMULA 1

Volkswagen grupa ulazi u Formulu 1: Audi preuzima McLaren, mogli bi gledati i Porsche

12. 01. 2022 - 23:43
0
Shares

Iako se već godinama priča da bi Volkswagen grupa mogla ući u Formulu 1, čini se da te priče nikada nisu bile ozbiljnije nego danas i da bi već od 2026. godine mogli gledati jednu potpuno novu formulu.

Prema pisanju pojedinih evropskih medija, Audi planira preuzeti McLaren ekipu, a neki su otišli toliko daleko da su već objavili da se samo pitanje vremena kada će ova informacija biti i zvanična.

Također, osim toga što će Audi ući u Formulu 1, Porsche navodno razmišlja o partnerstvu s Red Bullovim timom, nakon što im istekne ugovor s Hondom.

Car Magazin je u svom izvještaju napisao da bi se dvije ekipe, odnosno McLaren i Audi te Porsche i Red Bull mogli udružiti u borbi protiv Ferrarija i Mercedesa.

U Audiju su ranije istakli da su zadovoljni smjerom u kojem ide Formula 1, te su spremni od 2026. godine nastupati sa svojim timom u njoj.

Formuli 1 ova odluka Audija odgovara jer joj je hitno potreban novi proizvođač pogonskih jedinica s obzirom na Hondin odlazak. Sada je F1 ostala na Ferrariju, Mercedesu u Renaultu, dok će Red Bull preuzeti Hondinu tehnologiju i sami razvijati svoje pogonske jedinice.

Učitaj još novosti