09. 01. 2022 - 17:57
Debitovao kod Guardiole u Barci, igrao za Manchester City, ali...
907
Shares
Debitovao kod Guardiole u Barci, igrao za Manchester City, ali danas je dotakao dno

Debitovao kod Guardiole u Barci, igrao za Manchester City, ali danas je dotakao dno

09. 01. 2022 - 17:57
0
Shares

Možda je pregrubo reći da je dotakao dno, ali definitivno je prenisko pao.

Gai Assulin je prije desetak godina bio jedan od najvećih talenata na Starom kontinentu, a bio je najmlađi reprezentativac Izraela, no nikada nije do kraja iskoristio svoj potencijal, bez obzira što mu novca ne nedostaje jer je imao ugovore sa mnogim klubovima.

Ponikao je u Barceloni, debitovao kod Pepa Guardiole 2009. godine, pa otišao u Manchester City, kasnije je posuđen Brightonu, onda se vratio u Španiju gdje je igrao za Racing Santander, bio i u Granadi (bez nastupa), Mallorci, u Izraelu igrao za Hapoel, bio član još Sabadella, Kairata, zatim je u Rumuniji igrao za Politehnicu Iasi, da bi nedavno potpisao za Unipomeziju, ekipu koja nastupa u 4. italijanskoj ligi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gai Assulin (@gaiassulin10)

Za Gaija mnogi nisu čuli, no on u svojoj biografiji ima da je bio član Barcelone i Manchester Cityja, makar ne odigrao nijedan zvanični meč za te timove.

Svojevremeno je imao nadimak "izraelski Messi", a Thiago Alcantara ga je opisao kao "najtalentovanijeg igrača kojeg sam ikada vidio u La Masiji".

"Ljudi vole praviti usporedbe u nogometu; to je nešto što rade cijelo vrijeme i za mene je to veliki kompliment, ali Messi je najveći nogometaš u povijesti i glupo je bilo da me porede s njim. Ponekad nije dobro ako to shvatite na pogrešan način, jer se očekuje da istrčite na teren i radite isto što i Messi. U koji god klub otišao, vidjeli su da me uspoređuju s Messijem, pa su mislili da ću biti Messi i zabijati 50 golova godišnje, tako da ta usporedba u to vrijeme nije bila tako pozitivna", rekao je on u jednom intervjuu.


"Sve što sam radio u svojoj karijeri očito je povezano s nogometom koji sam naučio u Barceloni, a posebno kojeg je trenirao Pep. Pokazao mi je pokrete i kako treba raditi na terenu. Kad god igram, pokušavam unijeti te elemente u svoju igru; pokreti, ići jedan na jedan, pomagati timu u odbrani, tako da sam sve to naučio u Barceloni. Bio sam jako sretan što sam učio od najboljih".


Assulinova karijera često se prepričava kao karijera mlade zvijezde koja su kupovali u Football Manageru, ali realnost je da je Assulin uživao u velikim usponima i padovima koji dolaze s tako burnom industrijom kao što je profesionalni nogomet.

"Kao klinac sam odrastao u Izraelu, u malom gradu i moj san je bio igrati prvi nogomet za profesionalni klub. Otac me gurao jer je stvarno vjerovao u mene. Nikada nisam mislio da ću zaigrati za prvi tim Barcelone – to je bilo tako daleko od mog sna. Maštao sam samo da ću igrati za normalan klub, ali stvari su išle sve bolje i bolje, pa sam to i postigao, tako da će to uvijek ostati sa mnom. Bio sam najmlađi igrač koji je predstavljao reprezentaciju Izraela, što je nevjerojatan uspjeh", dodao je Izraelac.


Sportsport.ba

Učitaj još novosti