12. 12. 2021 - 16:50
JE LI HAMILTON POKRADEN?! Direkcija trke sramotnim HAOSOM...
907
Shares
JE LI HAMILTON POKRADEN?! Direkcija trke sramotnim HAOSOM napravila neočekivanu dramu: Je li moguće da su ovo dopustili?

FORMULA 1

JE LI HAMILTON POKRADEN?! Direkcija trke sramotnim HAOSOM napravila neočekivanu dramu: Je li moguće da su ovo dopustili?

12. 12. 2021 - 16:50
0
Shares

Sjajni Max Verstappen je stigao do svoje prve titule u karijeri preticanjem Lewisa Hamiltona na sredini posljednjeg kruga i oduševio je mnoge. Britancu je ujedno srušio snove da može prestići legendarnog Michalea Schumachera. Britanac i legendarni Nijemac ostaju izjednačeni sa po sedam titula prvaka Formule 1. 

Međutim, kako je došlo do toga da Verstappen potpiuno neočekivano dobije priliku za naslov pošto je Hamilton vodio od prve krivine? Naime, direktor trke, Michaele Massi obrukao se po ko zna koji put ove sezone i napravio pravu dramu. Nije slijedio aspolutno niti jedan protokol na pet krugova do kraja.

Nicolas Latifi je ostao na stazi u kvaru i izašlo je vozilo bezbjednosti. Umjesto da se istaknu crvene zastave kako je to bilo na ranijim trkama, on je odlučio da se vozi pod safety carom. Zatim je odlučeno da nema vraćanja pozicija na prijašnje i očito pod velikim pritiskom želio je da napravi kompromis i bukvalno na ulasku u posljednji krug je odlućeno da postoji sprint trka, Verstappen i Hamilton poravnati točak na točak.

Verstappen pravi nevjerovatan manevar i prestiže Hamiltona i uzima naslov, ali ostaje gorak okus ove sezone još jednom u režiji Michaela Massija.

Inače, trku je obilježila i još jedna kontroverza odmah u prvom krugu kada Hamilton nije kažnjen za kontakt sa Nizozemcem i za kraćenje krivine.

 

Učitaj još novosti