12. 12. 2021 - 13:36
TO ŠTO SAM NJEGA IZGUBILA BOLJELO JE VIŠE NEGO RANA OD NOŽA! ...
907
Shares
TO ŠTO SAM NJEGA IZGUBILA BOLJELO JE VIŠE NEGO RANA OD NOŽA!   Svijet je bio pod njenim nogama, a onda joj se život pretvorio u PAKAO!

TO ŠTO SAM NJEGA IZGUBILA BOLJELO JE VIŠE NEGO RANA OD NOŽA! Svijet je bio pod njenim nogama, a onda joj se život pretvorio u PAKAO!

12. 12. 2021 - 13:36
0
Shares

Nevjerovatna priča o vladarki svjetskih teniskih terena s kraja prošlog milenijuma.

Nesreća nikada ne dolazi sama! Monika Seleš je imala sve, bila je neprikosnovena na teniskom terenu, zarađivala je milione, divila joj se čitava planeta, ali u jednom momentu doživjela je totalni sunovrat.

Uprzo se našla u situaciji u kojoj je sve djelovalo kao da je neko na nju bacio prokletstvo...

Popularna Mala Mo rođena je 2. decembra 1973. godine u Novom Sadu.

U izuzetno bogatoj karijeri osvojila je čak 53 titule i zaradila oko 16 miliona dolara.

Devet puta je podizala trofej namijenjen Grand Slam šampionu. Osvojila je četiri puta Australian open, tri puta Roland Garros i dva puta US open.

Imala je samo 16 godina kada je podigla trofej na Roland Garrosu, tako je postala najmlađa osvajačica u Parizu. Te 1991. godine postala je i najbolja teniserka na planeti. Svijet je bio pod njenim nogama...

Međutim, jedan incident u potpunosti je promijenio njen život i karijeru. Najmlađa šampionka u istoriji tenisa umalo je izgubila život kada ju je nožem u leđa dva puta ubo pomahnitali obožavalac njene konkurentkinje Steffi Graf.


U Hamburgu 30. aprila 1993. godine dogodila se krvava drama stadionu Rotebaum tokom četvrtfinalnog meča između Selešove i Bugarke Katarine Malejeve. Kada se u pauzi između gemova saginjala da zaštiti noge od hladnoće, mučki joj je zabijen kuhinjski nož u leđa, pred televizijskim kamerama i očima cijelog svijeta, zgroženog surovim događajem na crvenom tepihu od šljake. Počinilac je bio Gunter Parhe iz Istočne Njemačke, opsesivni navijač Steffi Graf, koji je danima pratio prvu teniserku svijeta od hotela do stadiona.

Povređena Monika, sva u krvi prebačena je u lokalnu bolnicu, u pratnji majke i brata.


"Prve sedmice poslije ranjavanja nisam mogla da pomjeram ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade kako ću se potpuno oporaviti i za nekoliko mjeseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svjesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu", otkrila je u svojoj autobiografiji Monika Seleš.

Da zlo nikada ne ide smo, najbolje je na svojoj koži osjetila proslavljena teniserka. U bolnici je saznala da joj je otac, za kog je bila jako vezana, teško bolestan.

"Postojao je razlog zašto tata nije prisustvovao onom sudbonosnom meču u Hamburgu. Kad su mi se on i mama pridružili u Vejlu, izgledao je loše. Bio je pripadnik stare garde i mrzio je doktore, jednostavno nije mogao da podnese preglede. Imao je rak prostate. Bila sam uništena, kao da se neko okrutno našalio sa mnom. Tata je smješten u vrhunsku kliniku u Minnesoti. U proljeće te 1993. godine, bila sam bolesna od brige za oca i strahovala sam za svoju karijeru."

Otac je operisan i posle se podvrgao hemioterapiji.

Mala Mo je imala brojne bolne fizikalne terapije. Davala je 100 odsto sebe da se sto prije vrati na teren.

Monika se u julu 1995. godine trijumfalno vratila u takmičarske tokove. Uz neviđene mjere bezbjednosti, 1996. godine osvojila je svoj deveti Grand Slam u karijeri.

Međutim, sreća je kratko trajala. Shvatila je da joj otac polako gubi bitku s bolešću i ta činjenica ju je razarala.

"Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vrijeme prolazi, sve više mi nedostaje. Gdje god sam putovala na takmičenja, tata je uvijek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, ja sam bila pored njega. Davala sam mu morfijum za ublažavanje bolova i hrabrila ga da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od hamburške rane. Teško je kada tokom meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mjesto ostalo zauvijek prazno", istakla je u svojoj autobiografiji Monika.


Gubitak oca, česte povrede, depresija, noćne more kao posljedica napada u Hamburgu... Sve to uticalo je da njena karijera krene silaznom putanjom. Jednostavno, nikada više nije bila ona stara Mala Mo... Povukla se zvanično 2008. godine.

Monika ima 45 godina i danas živi i radi na Floridi. Izuzetno je angažovana na ratnim poljima. Nedavno je pristupila Međunarodnoj teniskoj kući slavnih u Njuportu, a potpisala je ugovor i sa izdavačkom kućom Bloomsbury, za seriju romana namijenjenih tinejdžerima pod naslovom Akademija. 

Učitaj još novosti