09. 12. 2021 - 15:14
Španska "Marca" objavila emotivan tekst o Kinđetu: Odbio da...
907
Shares
Španska

20 GODINA OD SMRTI NAJBOLJEG BH. SPORTISTE SVIH VREMENA

Španska "Marca" objavila emotivan tekst o Kinđetu: Odbio da napusti Sarajevo, živio je dva života

09. 12. 2021 - 15:14
0
Shares

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Mirza Delibašić preminuo je na jučerašnji dan prije 20 godina. Jučer je obilježena godišnjica smrti ovog velikana.

Španski list "Marca" emotivnim tekstom o Kinđetu prisjetila se ovog vanserijskog košarkaša koji je svojevremeno igrao za Real Madrid.

- Bez buke, kao svaki put kada je probio suparnički obruč. Bez reflektora od kojih se uvijek udaljavao u korist drugih. Ovako nas je napustio posljednji romantičar u korpi. 8. decembra 2001. godine u svom voljenom Sarajevu preminuo je žrtva raka limfe, Mirza Delibašić, možda posljednji romantičar u korpi. Sjajan i ubojit igrač u jednakoj mjeri koji je košarku shvatio kao igru ​​i spektakl za navijače. Odmalena se igrao na isti način: da se zabavi.

Sa vizijom igre rezervisanom za izabranike, liderskim kapacitetom koji ga je činio neophodnim vođom svake ekipe i golorom kao malo koji drugi, Delibašić je postao suštinska referenca za sve ljubitelje košarke iz nižih kategorija. Ali pored svojih vrlina sa loptom, Mirza je legendu o sebi izgradio oko svojih ljudskih vrlina, svog druženja i radosti nekoga ko je znao da je sretan što može raditi ono što mu se najviše sviđa - piše "Marca".

Opisani su njegovi počeci u rodnoj Tuzli te kako se okušao u tenisu, ali i baletu. 

- Predvođena Mirzom, Bosna je postala moderan tim sve do osvajanja Evropskog kupa 1979. godine - navodi se, između ostalog, u tekstu.

"Marca" je pisala kako je Delibašić dvije sezo0ne nosio bijeli dres te da je sa Madridom osvojio špansku ligu, ali osim titula i brojki, Mirza je jasno dao do znanja da je ispred svog vremena i da je rođen za košarku.

Spomenut je i moždani udar koji je Delibašić doživio zbog čega je morao da se povuče.

- Od tog trenutka trebalo je da se Delibašić suoči sa dvije najvažnije utakmice u svom životu. Prvi je pogodio milione ljudi u izumrloj Jugoslaviji, Balkanski rat. Delibašić je odbio da napusti Sarajevo, uprkos savjetima cijelog svijeta pred bombardovanje glavnog grada BiH. Štaviše, igrač je formirao prvi bosanskohercegovački tim, napustio svoju zemlju i učestvovao na Evropskom prvenstvu 1993. u Njemačkoj, gdje je kao selektor stigao do osme pozicije. Bio je to njegov posljednji sjajan servis za košarku. I njegova posljednja pobjeda.

Njegov sljedeći rival bilo je vlastito zdravlje. Bio je prvi i posljednji rival koji ga je pobjedio. Nakon moždanog udara koji ga je natjerao da se povuče, ljekari su mu savjetovali da se brine o sebi. Ali, kako je i sam Delibašić tvrdio, živi se samo jednom i nastavio je sa istim navikama („Živio sam dva života, jedan danju i jedan noću“, rekao je dalje). Na kraju, u produžecima, izgubio je, bip je žrtva raka limfe. 8. decembar. Na današnji dan prije 20 godina - zaključeno je u tekstu "Marce".

Učitaj još novosti