25. 10. 2021 - 17:45
KOJE SE VIŠE ISPLATE? Vrijeme je za promjenu guma: Otkriven...
907
Shares
KOJE SE VIŠE ISPLATE? Vrijeme je za promjenu guma: Otkriven trik kako da uštedite, OVO JE NAJBOLJI IZBOR ZA SVE VOZAČE

UŠTEDA NOVCA!

KOJE SE VIŠE ISPLATE? Vrijeme je za promjenu guma: Otkriven trik kako da uštedite, OVO JE NAJBOLJI IZBOR ZA SVE VOZAČE

25. 10. 2021 - 17:45
0
Shares

Univerzalne ili tzv. automobilske gume za sve sezone (eng. all-season tire) obično predstavljaju kompromis kada odlučimo da ih kupimo, odnosno kada se dvoumimo između zimskih i ljetnih, a želimo da uštedimo novac.

Ipak, ostaje pitanje jesu li, zaista, adekvatna opcija? Svakako da imaju svoje prednosti, ali tu su i mane. 

Zanimljivo je da su na tržište došle 1977. godine od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company, a danas, kao i tada, predstavljaju jednostavnije rkešenje kada nastupe sezonske promene.

Kupovina guma, kao i procjena kvaliteta, još uvijek je izazov s obzirom na raznovrsnu ponudu, ali i u odnosu na geografske uslove i one na koje nailazimo na putevima, piše RTL. Recimo, ako živite u toplijim krajevima - vjerovatno neće biti potrebe da kupujete zimske gume. S druge strane, neki vozači od jeseni već planiraju i lance za snijeg.

Prednosti

Na prvom mjestu je svakako isplativost, odnosno ekonomičan faktor pogodnosti. Po pravilu, univerzalne gume bi trebalo da posluže u većini uslova tokom cijele godine. Dobar dio vozača ih praktikuje zbog uštede - kako novca, tako i vremena.

Osim toga, novi modeli pokazuju sve bolje rezultate. Njemački "Auto Bild Allrad" kaže da je u 2020. testirano deset celogodišnjih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine s nižim nivoom opreme. Što se tiče ljetnjih i zimskih uslova, performans all-season guma dao je zadovoljavajuće rezultate, pri čemu su se na mokrim putevima neki od testiranih modela čak bolje pokazali od modela zimskih i ljetnjih guma, korišćenih za poređenje.

Takođe, univerzalne gume su dobar izbor za gradsku vožnju: ako imate kraće, ustaljene rute ili auto vozite povremeno, izbjegavate snežne uslove itd. Shodno svemu tome, prilikom odabira guma veoma je važno uzeti u obzir navike vozača i uslove pod kojima živi.

ljetne-gume-auto-gume-kotac-zamjena-guma-vulkanizer-furlan-izmjena-guma-vulkanizerstvo-1-1024x682

Mane

Iako univerzalni modeli pokazuju odlične rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, zavisno od uslova na putu. Zimske gume su, ipak, zimske. U radikalnim uslovima, one pokazuju bolji efekat, posebno što se tiče skretanja, kočenja na snijegu ili ponašanja volana.

Ako želite da se osjećate sigurnije, "ne izlazite" iz kola i živite u hladnijim predelima, zimske gume su svakako bolji izbor. Ipak, treba pomenuti da je pobjednik testa Hankook Kinergy 4S2 X, prema "Auto Bild Allard", dao izvrsne rezultate na snegu, poput pravih zimskih guma.

Nevezano za to, univerzalne gume su i kraćeg vijeka od "standardnih". Tačnije, kritika je usmjerena na to da se brže troše. S obzirom na promjene u klimatskim uslovima, naša leta i zime zime više nisu ono što su bili, tako da ekstremne vrućine ili padavine mogu veoma uticati na rok trajanja guma.

Isto tako, putujete li svakodnevno na dužim relacijama, gume će se brže istrošiti.

Ne postoji jedinstveni recept za univerzalne gume, i to je još jedna njihova mana. Po pravilu, ljetni modeli bi trebalo da podnose temperaturu od 7 stepeni Celzijusa, a zime - ispod tog nivoa. Univerzalne gume bi, pak, trebalo da pokriju širi spektar temperatura (za obje opcije), što znatno utiče na njihov gazeći sloj. Neravnomjerno trošenje može uticati na vožnju, te pripazite i sami kojim tempom se troše.

zamjenaguma

Ušteda ili rizik?

Ako se odlučite za univerzalne gume, obratite pažnju na svoje potrebe, navike i, uopšteno, na uslove na putevima po kojima planirate da vozite. S finansijske strane, univerzalne gume su praktičnije i isplativije, ali ne treba štedeti na sigurnosti, posebno u ekstremnijim situacijama. Ako vozite manji auto, na kraćim relacijama - univerzalne gume su bolja investicija, ali ako vozite veći automobil na dužim rutama - onda je bolje da razmislite o ljetnim/zimskim modelima.

Izvor: Alo.rs

Učitaj još novosti