11. 11. 2021 - 19:25
U jeku drastičnih poskupljenja: 10 jednostvnih savjeta kako...
907
Shares
U jeku drastičnih poskupljenja: 10 jednostvnih savjeta kako možete uštjedeti na gorivu vrlo lako

SAVJETI

U jeku drastičnih poskupljenja: 10 jednostvnih savjeta kako možete uštjedeti na gorivu vrlo lako

11. 11. 2021 - 19:25
0
Shares

Novo drastično poskupljenje goriva šokiralo je brojne vozače u regionu, naročito one u Hrvatskoj. Gorivo nikad nije bilo skuplje.

Činejnica je da potrošnja goriva ovisi i o načinu vožnje pa vam ovdje donosimo savjete kako svojim ponašanjem na cesti možete utjecati na potrošnju goriva, piše Poslovni.hr.

Nježno s papučicom
Prvo i osnovno pravilo štedljive vožnje je oprezno stiskanje papučice gasa. Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stepen prijenosa i održavajte brzinu.

Ne vozite u “leru”
Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, ovisno o motorizaciji, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktički u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu. Osim što štedite gorivo i ne smetate na cesti, duže će vam potrajati i kočne obloge.

Ispraznite gepek, skinite sve s krova
Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu. Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: pancerice na ljetovanju ili prazna gajba piva koja cijele sedmice putuje s vama na posao i natrag nisu vam potrebni. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

Isključite motor na mjestu
Mnogi novi automobili danas dolaze sa sustavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom”.

Učitaj još novosti