15. 07. 2021 - 14:35
Ovo je pet najčudnijih razmjena igrača u historiji nogometa:...
907
Shares
Ovo je pet najčudnijih razmjena igrača u historiji nogometa: Broj 3 je APSOLUTNI HIT

NA PRVOM MJESTU ARTHUR I PJANIĆ

Ovo je pet najčudnijih razmjena igrača u historiji nogometa: Broj 3 je APSOLUTNI HIT

Klix.ba
15. 07. 2021 - 14:35
0
Shares

Razmjene igrača su uobičajeni način obavljanja transfera između klubova. To može biti korisno za sve uključene strane.

Igrač može u svom klubu imati problema s određenim sistemom ili trenerom iz različitih razloga, ali može napredovati u drugom klubu. U takvom slučaju, njegova ekipa može ga prebaciti u drugi klub i iz njega izvući drugog koji bi bio u boljoj formi.

Razmjene imaju smisla i iz finansijske perspektive, posebno ako je tržišna vrijednost dva igrača slična. Uključeno je vrlo malo novčanog prijenosa, što je korisno za timove koji nemaju novca.

S pandemijom koronavirusa koja razara finansije klubova, razmjene su postale omiljeni način poslovanja za mnoge klubove. Jedan takav dogovor ovog ljeta uključuje Barceloninog Antoinea Griezmanna koji se vraća u Atletico, dok bi Saul Niguez trebao u drugom smjeru.

S obzirom da se Francuz dvije sezone nije uspio ustaliti na Nou Campu, dogovor bi trebao biti koristan za obje strane.

Barceloni je potrebno da se rastereti Griezmannove plate kako bi se dodatno pojačala ovog ljeta i također natjerala Lionela Messija da potpiše produženje ugovora. U međuvremenu, Niguez, koji se mučio u posljednje dvije sezone u Atleticu, mogao bi procvjetati u svom novom okruženju.

Međutim, nemaju sve razmjene smisla i ne daju željene rezultate za jedan ili oba kluba. U tom smislu, pogledajmo pet najčudnijih razmjena u historiji nogometa.

#5 Clarence Seedorf - Francesco Coco (2002)

210714167-5-mnDogovor o ovoj razmjeni nije imao nikakvog smisla za Inter. Nerazzurri su 26-godišnjeg osvajača Lige prvaka Clarencea Seedorfa poslali gradskom rivalu Milanu, koji su bili presretni što su povredama sklonog Francesca Coca poslali na drugu stranu.

Seedorf je kasnije postao legenda Milana osvojivši dvije Lige prvaka.

U međuvremenu, Coco nije uspio prevladati poteškoće s povredom pa je lijevi bek u tri sezone upisao samo 40 nastupa.

#4 Fabio Cannavaro - Fabian Carini (2004)

210714167-3-mnOdluka Intera da u Juventus pošalje štopera Fabija Cannavara u zamjenu za urugvajskog golmana Stare dame Fabiana Carinija ostavila je brojne stručnjake u nevjerici.

Reći da je to bio nevjerovatno loš posao za Nerazzurre bilo bi podcjenjivanje. Carini, koji je bio višak u Juventusu, nije se uspio probiti ni u prvu ekipu na San Siru upisavši samo četiri nastupa.

U međuvremenu, Cannavaro je formirao jednu od najstrašnijih odbrambenih linija u klupskom nogometu te je zajedno s Gianlucom Zambrottom, Lilianom Thuramom i Gianluigi Buffonom osvojio brojne uzastopne naslove prvaka Italije sa Starom damom. Doduše i upitne zbog zloglasnog skandala Calciopoli.

Fabio Cannavaro je osvojio i Svjetsko prvenstvo 2006. godine s Azzurima i Zlatnu loptu prije nego što je prešao u Real Madrid.

#3 Ian Wright za nekoliko tegova (1985)

U vjerovatno jednoj od najbizarnijih razmjena svih vremena spada transfer Iana Wrighta iz Greenwich Borougha u Crystal Palace budući da nije uključivao igrače, novac ili kombinaciju oba.

Taj se transfer dogodio u ljeto 1985. godine, kada je Wright, budući engleski reprezentativac, igrao za poluprofesionalnu ekipu Greenwich Borough gdje je zarađivao 50 eura sedmično.

Umjesto da niželigaškom klubu ponudi nešto novca, Palace im je dao nekoliko tegova koji su bili višak u njihovom trening kampu. Wright će kasnije postići više od 100 golova za Palace prije nego što je 90-tih postao najbolji strijelac Premiershipa igrajući za Arsenal.

Također je upisao 33 nastupa za reprezentaciju Englesku postigavši devet golova.

#2 Alexis Sanchez - Henrikh Mkhitaryan (2018)

U jednoj od najneočekivanijoj razmjeni u posljednjem sjećanju, Alexis Sanchez je u zimu 2018. godine prešao u Manchester United iz Arsenala, dok je Henrikh Mkhitaryan otišao u drugom smjeru.

Transfer je podigao dosta prašine budući da je Sanchez uspješno igrao u sjevernom Londonu postigavši 80 golova u 166 nastupa. Mkhitaryan, međutim, nije uspio postići željeni cilj na Old Traffordu, unatoč tome što je učestvovao u 24 gola u više od 60 utakmica.

United je smatrao da je oteo igrača svjetske klase direktno ispred nosa Manchester Cityju, dok je Mkhitaryan dobio povišnicu i više vremena za igru u Arsenalu. Obojica igrača, posebno Sanchez, kasnije su imali velikih problema u novom okruženju.

Očekivalo se da će Čileanac bljesnuti na Old Traffordu, ali njegova forma je pala do te mjere da je zabio samo jednom u 32 nastupa u Premiershipu. Poznat kao skupocjeni neuspjeh, Sanchez je otpremljen u milanski Inter. Mkhitaryan je prošao bolje, ali imao je problema izboriti se za prvi tim Arsenala.

Obojica igrača trenutno igraju u Seriji A, Sanchez igra za Inter, a Mkhitaryan za Romu.

#1 Arthur Melo - Miralem Pjanić (2020)

Arthu Melo koji je iz Barcelone prešao u Juventus i Miralem Pjanić koji je krenuo u drugom smjeru u ljeto 2020. godine pokazala se kao razmjena koja nije pogodovala nijednoj strani.

Dogovor nije imao smisla s nogometne prespektive, iako je Barcelona na kraju postala bogatija za oko 10 miliona eura. Katalonci su doslovno gurnuli Arthura, naoko protiv njegove volje, da bolje uravnoteži knjige i ne prekrši pravila finansijskog fair-playa.

Tada 23-godišnji Arthur je upisao više od 60 nastupa za Barcelonu, a kada se transfer dogodio, gledali su ga kao budućeg vođu Katalonaca. U međuvremenu, u zamjenu za Brazilca, Barcelona je primila 30-godišnjeg igrača koji se borio da ostvari bilo kakav utjecaj na Nou Campu.

Arthur se također teško snašao tokom svoje prve sezone u Juventusu, ali s godinama na njegovoj strani i njegovom neporecivom kvalitetom, očekuje se da će Brazilac bolje proći u ovoj razmjeni. U međuvremenu, Pjanić, koji u 30 nastupa nije postigao gol, već se smatra viškom.

Ako je vjerovati nedavnim glasinama, bh. reprezentativac mogao bi otići s Nou Campa nakon što iza sebe ima katastrofalnu sezonu.

(Klix.ba)

Učitaj još novosti