25. 03. 2021 - 14:57
Ko je novi zločesti dečko u F1? Razmaženi klinac kojemu tata...
907
Shares
Ko je novi zločesti dečko u F1? Razmaženi klinac kojemu tata plaća da vozi

NIKITA MAZEPIN

Ko je novi zločesti dečko u F1? Razmaženi klinac kojemu tata plaća da vozi

Index.hr
25. 03. 2021 - 14:57
0
Shares

Formula 1 vraća se ovog vikenda utrkom u Bahreinu i, ne bude li senzacionalnih promjena, na vrhu će i dalje sve biti isto.

Čudo bi se moralo dogoditi da Lewis Hamilton i Mercedes opet ne izdominiraju sezonu, Red Bull će vjerojatno biti drugi, ali puno zanimljivije bit će u sredini i na dnu grida, piše Index.hr.

Momčadi su potpuno izrotirale vozače i samo su Mercedes i Williams zadržali istu vozačku postavu, dok su sve druge ekipe promijenile vozače. Puno je upitnika oko toga kako će se neki likovi snaći u novom okruženju i pod novim očekivanjima, ali definitivno najveća nepoznanica je Haas koji u ovu sezonu, u kojoj će se voziti 23 utrke, kreće s potpuno mladim i neiskusnim vozačima i potpuno novim vizualnim identitetom. Haas je otpustio svoje dugogodišnje vozače Kevina Magnussena i Sebastiana Grosjeana, koji je umalo poginuo prošle sezone u Bahreinu kad je potpuno nevjerojatno živ izašao iz vatrene buktinje koja je dvije minute gutala njegov bolid.

Bijelo-crvene bolide vozit će Mick Schumacher, sin sedmerostrukog svjetskog prvaka te puno manje poznati Nikita Mazepin, sin ruskog milijardera Dimitrija, zahvaljujući kojem je Haas opstao i ove sezone. A svima je jasno što to znači.

Od Micka Schumachera očekivanja su velika a) jer je sin poznatog oca i b) jer je u nižim kategorijama ostvario odlične rezultate. Sjajni 22-godišnji Mick prošle godine je bio prvak u Formuli 2, a dvije godine ranije osvojio je naslov u Formuli 3 i bit će vrlo zanimljivo pratiti razvoj mladog Schumachera kojemu predviđaju veliku karijeru.

69c10968-5d28-4b6b-9795-2034dfa97133

Ruski milijarder plaća da njegov sin vozi Formulu
Pod velikim povećalom bit će i njegov momčadski kolega Nikita Mazepin, ali ne zbog toga što se od njega previše očekuje. Mladi Rus koji je nedavno napunio 22 godine u Haasovom bolidu je iz jednog jedinog razloga. Njegov otac bio je jedini koji je želio uložiti ozbiljniji novac u momčad Genea Haasa te će po sezoni zabavu svojeg sina plaćati 20 milijuna dolara. Osim toga, Mazepin je inzistirao da na bolidima bude stilizirana ruska zastava i da se momčad zove Uralkali Haas, prema njegovoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom gnojiva. 

Nije to ništa novo u Formuli 1. Kanadski bogataš Lawrence Stroll napravio je od Racing Pointa (u ovoj sezoni Aston Martin Cognizant) respektabilnu momčad u kojoj se natječe njegov sin Lance. Poljska vlada godinama je financirala karijeru Roberta Kubice kako bi Poljska dobila promociju, a meksičke državne firme Telmex i Telcel su plaćale ogroman novac da bi Sergio Perez imao mjesto u Formuli 1.

No, svi ti vozači pokazali su se vrlo dobrima ili odličnima, osobito Perez koji je dogurao do Red Bulla u kojem će ove sezone biti momčadski kolega Maxu Verstappenu. Lance Stroll nije najbolji na gridu, ali se pokazao da može biti jako brz, dok je Kubica godinama imao solidnu karijeru u Formuli 1.

Što možemo očekivati od Mazepina za volanom Haasa? Ako je suditi po onome što je do sad u “karijeri” pokazao - svašta.

522fbc23-be5d-4694-bed2-42334fc8066c

Formula 1 uvijek je bila puna zanimljivih i živopisnih likova koji su oduševljavali i one koji nisu bili zaluđeni tim sportom. Bilo je tu svakakvih tipova. Hladnih, proračunatih i savršenih pobjednika poput Michaela Schumachera, ljudi većih od života poput Ayrtona Senne, totalnih luđaka kao što je Kimi Raikkonen ili u novije vrijeme Max Verstappen. Tu su i zabavljači kakav je Daniel Ricciardo, vratio se i Fernando Alonso, a svi uživaju u talentu Charlesa Leclerca čiji Ferrari će valjda ove godine biti bolji nego prošle. Lewis Hamilton je priča za sebe.

Najlošiji od svih "tatinih sinova"
Svi spomenuti vozači i deseci nespomenutih su, iako nekad kontroverzni, uglavnom bili pozitivni likovi o kojima se nije moglo reći ništa pretjerano ružno. Upravo zato će Nikita Mazepin biti pod golemim povećalom.

On je “bad guy” koji je možda trebao Formuli, tip protiv kojega će biti svi i koji iz dana u dan radi sve kako bi taj svoj notorni status dodatno pojačao.

Mazepin nije toliko novo lice u Formuli 1. Godinama je bio povremeni test vozač Force Indije, a u međuvremenu se natjecao u Formuli 2, gdje nije ostvario pretjerano zapažene rezultate koji bi ga gurnuli prema F1. Stručnjaci se slažu da je najlošiji vozač od svih “tatinih sinova” u Formuli 1.

No, Rus je puno više pažnje privlačio svojim potezima koji nisu bili izravno vezani za stazu, iako je i tamo redovito izazivao nesreće i namjerno se zaletavao u protivnike te bivao kažnjen.

Dok se natjecao u Formuli 3, Mazepin je nakon utrke pretukao suparnika Calluma Illota jer je smatrao da je pogriješio na stazi. Došao je do Britanca nakon utrke i dvaput ga raspalio šakom u glavu te mu ozlijedio vrat, vilicu i kosti lica. 

7a29afa1-2fef-475c-afed-1fac2f2128c2

Nešto kasnije došao je u središte pozornosti nakon što je branio svojeg pratitelja na Instagramu koji je rasistički vrijeđao Yukija Tsunodu, tadašnjeg vozača u Formuli 2, a od ove sezone člana AlphaTaurija. Mazepinu se na rasistički komentar požalio jedan od pratitelja, koji je također Japanac, da bi mu mladi Rus odgovorio: “Dobrodošao u stvarni svijet”. Na komentar da Tsunoda nije zaslužio pobjedu u Formuli 2 i da mu je bolje da se vrati u kabuki kazalište, Mazepin je odgovorio smajlićima.

Djevojkama nudio karte za utrke u zamjenu za fotografije
Osim toga, objavio je i homofobni ispad u kojemu prijeti Georgeu Russellu da će otkriti njegovu orjentaciju, što je naišlo na goleme kritike.

5ee202f7-4c4f-42c4-a88b-968ee89a1f87

U prosincu 2019. godine u rudniku njegova oca u Solikamsku poginulo je devet rudara. Dimitri Mazepin objavio je dan žalosti u tvrtki, ali to nije bilo briga Nikitu koji je istu večer u privatnom klubu u Moskvi organizirao tulum na kojemu su bile misice te poznate ruske blogerice.

Učitaj još novosti