17. 02. 2021 - 16:11
BOSANCI KOJI SU ODBILI IGRATI ZA BIH, OD NESUĐENOG NASLJEDNIKA...
907
Shares
BOSANCI KOJI SU ODBILI IGRATI ZA BIH, OD NESUĐENOG NASLJEDNIKA MESSIJA DO VEZNJAKA SEVILLE: Evo gdje su sada i šta su postigli!

GUDELJ, KLASNIĆ, SUBOTIĆ, HALILOVIĆ...

BOSANCI KOJI SU ODBILI IGRATI ZA BIH, OD NESUĐENOG NASLJEDNIKA MESSIJA DO VEZNJAKA SEVILLE: Evo gdje su sada i šta su postigli!

Sport.ba
17. 02. 2021 - 16:11
0
Shares

BiH je uvijek bila rasadnik fudbalskih talenata, ali veliki broj njih odbijao je igrati za našu zemlje pa nerijetko išao igrati za neke od susjednih zemalja. 

Izuzimajući Zlatana Ibrahimovića, veliki broj tih fudbalera, kao po nekom pravilu, nakon odbijanja reprezentacije zapadne u tešku situaciju. I na klupskom i na reprezentativnom planu.

Dovoljno je spomenuti Marka Vejinovića koji je kao igrač Feyenoorda odbio Mehmeda Baždarevića jer je želio igrati za Nizozemsku. Stigao mu je poziv, samo jedan, a trenutno je član Den Haaga.

marko-vejinovic

I Mario Pavelić je također odbio Mešu. Kao fudbaler Rapida procijenio je da mu se ne isplati odreći austrijskog državljanstva i na kraju se samo zahvalio na interesovanju. Bio je u Rijeci u kojoj baš i nije u prvom planu, pa je u proteklom periodu išao na posudbe u Admiru i norveški Sarpsborg. Trenutno je član austrijskog Wolfsbergera.

Alen Halilović nije želio slijediti put oca Sejada koji je igrao za BiH u generaciji sa Bolićem, Konjićem, Hibićem…, već je izabrao Hrvatsku za koju je danas samo bivši reprezentativac. Od 2018. godine, otkako je bio pod ugovorom s Milanom, nije odigrao nijednu utakmicu u Serie A, a pretjerano se nije istaknuo ni na posudbama u Standardu i Heerenveenu. Trenutno je u Chapionshipu, član je Birminghama.

alenhalilovic

Za Hrvatsku je želio igrati i Ivan Krstanović, nadao se da će dobiti poziv Slavena Bilića, dok je Denniju Avdiću i Muameru Tankoviću od BiH bila draža Švedska u kojoj se i nisu naigrali. Naročito ovaj prvopomenuti.

5943f327-6120-453b-b76c-17800a0a0a64-tankovic-dzeko-718x446-1

Golman Eldin Jakupović za Švicarsku se odlučio iz revolta nakon što na njega nije računao Blaž Slišković, kao i Haris Seferović koji je skoro izjavio da nije njegova krivica što nije nikada dobio poziv, dok je, recimo, Neven Subotić odmah u startu dao jasno do znanja da ga BiH uopšte ne zanima. Za Srbiju su se osim njega odlučili i Ognjen Koroman, Mijat Gaćinović, Rade Bogdanović, Nemanja Gudelj…

Nemanja Gudelj

“Drago mi je što se legenda nogometa i selektor Safet Sušić interesira za mene, ali ja čekam poziv u reprezentaciju Srbije. Poznato je da sam prošao skoro sve selekcije reprezentacije zemlje u kojoj sam rođen. Čekam još poziv za seniore", kazao je Gudelj 2014. godine. Danas igra u Sevilli.

nemanja-gudelj-foto-dado-djilas-1414793670-585992Ivan Klasnić

"Sjećam se dobro da su me davno kontaktirali iz NSBiH, ali jednostavno nisam htio. Odlučio sam se za Hrvatsku i iskreno nisam se pokajao. Imao sam mogućnost i da igram za Njemačku", rekao je Klasnić prije nekoliko godina. Nekadašnji napadač Boltona, Werdera, Nantesa i Mainza je za hrvatsku reprezentaciju odigrao više od 40 utakmica

klasnicNeven Subotić

"Već sam dobijao naznake da bi ljudi iz NS/FBiH željeli da dođu u Dortmund i da razgovaraju o mom nastupu za reprezentaciju. Ne želim nikakvu vrstu pritiska i zbog toga ne želim razgovore o tome. Neka me Blažević 'prekriži' iz svih kombinacija", istakao je Subotić. Danas igra za austrijski Altach.

neven-suboticHaris Seferović

"Krivica sigurno nije moja što nisam zaigrao za BiH, što nisam dobio poziv i što nisam ništa dobio", kazao je Seferović. Danas igra za Benficu i jedan je od najboljih napadača u Portugalu.

Ne treba zaboraviti ni Jozu Šimunovića čija je priča možda i najzanimljivija. S obzirom da je porijeklom iz Jajca, tadašnji defanzivac Celtica je odlučio da promijeni sportsko državljanstvo kako bi igrao za BiH, čak je stigao i na okupljanje, ali na kraju se predomislio. Svoju odluku je bio objasnio i Brendanu Rodgersu.

m0a5201-1

“Jozo mi rekao šta misli o svemu, jednostavno je… Izabrao je BiH jer je smatrao da će tu imati veće šanse, ali osjećao je da to nije pošteno prema toj zemlji, jer njemu je u srcu Hrvatska. Vjerovatno je procijenio da bi uzeo mjesto nekom drugom igraču koji bi zaista želio igrati za BiH”, kazao je Rodgers.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti