08. 10. 2020 - 11:33
SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGE I POČETKA HAOSA KOJI JE NAJAVIO RAT!...
907
Shares
SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGE I POČETKA HAOSA KOJI JE NAJAVIO RAT! Usvojio je 4 djece a svi ga pamte po INCIDENTU na Maksimiru (VIDEO)

ZVONIMIR BOBAN

SIMBOL RASPADA BIVŠE JUGE I POČETKA HAOSA KOJI JE NAJAVIO RAT! Usvojio je 4 djece a svi ga pamte po INCIDENTU na Maksimiru (VIDEO)

08. 10. 2020 - 11:33
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na današnji dan rođen je Zvonimir Boban, nekadašnju jugoslovenski i hrvatski fudbaler, koji je u epicentar svjetske javnosti došao kada je nasrnuo na policajca tokom nereda na "Maksimiru" 1990. godine.

Boban je počeo karijeru u Dinamu iz Zagreba. Poznat je i po tome što je na čuvenoj utakmici protiv Crvene zvezde dana 13. maja 1990. godine napao policajca, što ga je koštalo neigranja na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji.

FK Milan ga je kupio 1991, i odmah je otišao na pozajmicu u Bari. Poslije jedne sezone vraća se u Milan i bilježi značajne uspjehe s ovom ekipom. Pomogao je pri osvajanju Lige šampiona 1994, i drugog mjesta 1995. godine. Osvojio je četiri šampionske titule.

Godine 2001. pozajmljen je Selti iz Viga, gdje je odigrao svega četiri utakmice. Nezadovoljan što je na klupi povukao se iz fudbala oktobra 2001. godine, ranije nego što je to namjeravao da uradi.

1639389-ffff01-ff

FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Zanimljivo je i to da nije prošao zahtjeve Hajdukovih skauta! Nije im kao igrač puno obećavao i „imao je pretanke noge“.

Boban je bio jedan od ključnih igrača kada je Jugoslavija osvojila Svjetsko prvenstvo za mlade 1987. godine u Čileu. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je osam mečeva i postigao jedan gol. Za Hrvatsku je debitovao 1990. godine na utakmici protiv Rumunije, a posljednju utakmicu je odigrao protiv Francuske 1999. godine.

Privatan život - teška borba za potomstvo!

Kao i uvijek, najveću snagu crpio je iz porodice, a njegova životna priča je prosto nevjerovatna. Svoju suprugu Leonardu upoznao je u butiku u kojem je radila. Ona je tada bila manekenka u usponu, a on perspektivan fudbaler. Nekoliko dana je dolazio u butik pod izgovorm da želi da kupi sako sve dok konačno nije skupio hrabrost i pozove je na sastanak.

Vjenčali su se u Milanu 1993. godine, a godinu dana kasnije sklopili su građanski brak u Zagrebu. Suprotno očekivanjima, par nije odmah blagoslovio svoj brak djetetom. Poslije četiri godine bračnog života odlučili su se za usvajanje djevojčice Marije.

1639391-pppp-ff

FOTO: PROFIMEDIA

Iako su se i dalje nadali biološkom djetetu, par nije posustajao u nameri da proširi svoju porodicu pa su se pet godina kasnije odlučili na usvajanje dječaka Gabrijela.

Kad se Boban oprostio od profesionalne karijere, više se posvetio porodici. Mnogi su uporno nagovještavali njihov razvod, ali se to nije dogodilo. Glasine o rastanku su demantovali 2007. godine kada su odlučili da usvoje blizance, djevojčicu Martu i dječaka Rafaela.

Poslije 15 godina teške borbe za potomstvo, bezbroj hormonskih terapjia, Leonarda je ostala trudna, i u 40-oj godini rodila djevojčicu kojoj su roditelji već odavno smislili ime - Ruža.

Udario policajca!

Okršaj navijača Dinama i Crvene zvezde u Zagrebu, smatraju mnogi, predstavljali su najavu kasnijeg rata i raspada SFR Jugoslavije, a Zvonimir Boban se našao u centru pažnje jer je kao fudbaler udario policajca.

Dinamo i Crvena zvezda 13. maja 1990. su trebali da odigraju utakmicu koja nije imala rezultatsku važnost jer su crveno-beli ranije obezbijedili titulu prvaka Jugoslavije.

Utakmica je od početka "mirisala" na prekid. U Hrvatskoj su desetak dana pre toga održani prvi višestranački izbori na kojima je pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom, a navijači Dinama okupljeni u navijačkoj grupi "Bed blu bojsi" najavljivali su da će prekinuti utakmicu.

U jednom momentu navijači Dinama provalili su na teren i krenuli prema Delijama. Tek tada se uključila policija i počeo je obračun u kom je tada golobradi fudbaler Zagrepčana Zvonimir Boban, na centru, uzeo zalet, skočio i udario, policajca. Bio je to udarac koji je u svetu odjeknuo više nego i jedan Bobanov volej, piše Kurir.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti