07. 10. 2020 - 20:56
OVO JE GOTOVO NESTVARNA PRIČA O SJAJNOM NAPADAČU: Čak je i...
907
Shares
OVO JE GOTOVO NESTVARNA PRIČA O SJAJNOM NAPADAČU: Čak je i Pele za njega govorio da će biti “bijeli Pele”, a Cristiano je opčinjen njime!

ZICO

OVO JE GOTOVO NESTVARNA PRIČA O SJAJNOM NAPADAČU: Čak je i Pele za njega govorio da će biti “bijeli Pele”, a Cristiano je opčinjen njime!

Sport.ba
07. 10. 2020 - 20:56
0
Shares

Arthur Antunes Coimbra, poznat kao Zico jedan je od najvećih nogometaš u brazilskoj nogometnoj povijesti. Kad se pojavio mnogi su govorili da se “dogodio bijeli Pele”. Iako je imao lijepu karijeru nije došao ni blizu Peleovih uspjeha, a za njegovo vrijeme suvereno je svjeetskom scenom vladao Argentinac Diego Maradona.

Uostalom, Pele je jednom i rekao: “Zico jedini ima moju metodiku igranja nogometa”!

U Flamengu je Zico igrao 12 godina, od 1971. do 1983. godine. Kupio ga je potom talijanski Udinese kada je talijansko prvenstvo bilo najizdašnije u plaćanju u Europi, tu se zadržao dvije godine igrajući s našim Ivicom Šurjakom. Potom se opet vratio u Flamengo na iduće četiri godine (1985-1989) da b i naposljetku karijeru završio trogodišnjim angažmanom u Japanu u Kashima Antlersima, do 1994. godine. Ukupno je odigrao 332 klupske utakmice i zabio 192 gola,

Sa 48 golova iz 71 utakmice, Zico je četvrti najbolji strijelac u povijesti brazilske reprezentacije. Nastupio je na čak tri svjetska prvenstva, mada nikad nije bio svjetski prvak, unatoč činjenici da se brazilska reprezentacija sa prvenstva 1982. smatra jednom od najboljih generacija u historiji. Godinu kasnije World Soccer ga je imenovao igračem godine.

zico-1981-1wqy67nry6uam1ged1o2oz2yjr

Zico je bio tehnički izrazito nadaren igrač, izvrstan u dodavanju i u završavanju akcija te jedan od ponajboljih igrača s kraja 70-ih i početka 80-ih godina. Godine 1999. Zico e proglašen osmim najboljim igračem stoljeća, a 2004. uvršten je na popis FIFA 100 najboljih igrača ssvih vremena.

Vratimo se na tu kobnu po Zico i Brazil 1982. godinu i SP u Španjolskoj. Govore da je to bila najbolja brazilska reprezentacija svih vremena, a krahirala je već u četvrtfinalnoj skupini svjetske smotre u Španjolskoj 1982. godine. Sastav je tadašnjih stotinjak miliona Brazilaca znalo izustiti napamet: Po brojevima – Waldir Peres, Leandro, Oscar, Luisinho, Cereso, Junior, Falcao, Socrates, Serginho, Zico i Eder.

c1fda5d6aa407d892c08474cacd645e2

Sačinjena od fenomenalnih igrača bila je u kolektivnoj memoriji Brazilaca predodređena za osvajanje naslova prvaka na svjetskoj 1982. godine u Španiji. No, na putu toj izvrsnoj momčadi u četvrtfinalnoj skupini stala je Italija, s tri pogotka Paola Rossija u odlučujućoj utakmici Italija je nadvisila Brazil.

Kapetan te brazilske generacije bio je Socrates, istinska ‘rock zvijezda’ među nogometašima: poseban, karizmatičan i elegantan. Morao je biti takav da bi kapetanski predvodio brazilsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine. Iako ta momčad Telea Santane nije osvojila ništa, pa čak niti Copa Americu, ostat će zauvijek zapamćena kao sastav s vjerojatno najviše genijalnih igrača u povijesti nogometa. Zico je tu bio shvaćen kao najbolji od najboljih!

Brazilci su redom na tom prvenstvu sjajnim izvedbama tukli Novi Zeland, Sovjetski Savez, Škotsku, Argentinu i Italija im je također trebala biti lak zalogaj. No, dogodio se – Rossi. Koji je već u svojoj prethodnoj utakmici s dva pogotka potopio Argentince.

Pomalo neozbiljno shvaćajući talijansku obrambenu strategiju s brzim protunapadima Brazilci su naivno upali u zamku i dobii pljusku od Talijana koju će vječno pamtiti.

U toj momčadi Brazila bio je i diplomirani liječnik. Kapetan Socrates je, naime, završio studij medicine u Sao Paulu, nakon što je akademsku karijeru gurao paralelno s nogometaškom.

Ironični talijanski novinari pisali su nakon te utakmice kad je njihova reprezentacija šokantno s 3-2 pobijedila Brazilce pisali su: “Srećom da su Brazilci među svojim nogometašima imali liječnika koji je nakon utakmice odmah mogao pomoći suigračima”!

Samo znamo da je Zico plakao cijelu noć!

info-1405360459

Ta generacija Brazila predvođena Zicom igrala je šarmantan, lepršav i znatiželjan nogomet, znatiželjan na način da su uvijek tražili dodatno, lijepo rješenje, nogomet je za njih bio ne samo obaveza, već i veselje. Zbog tog veselja i dogodilo im se to što im se dogodilo, pa su umjesto najboljih proglašeni najtragičnijim brazilskim sastavom svih vremena. Ta krasna brazilska generacija razvaljivala je i u kvalifikacijama i na Svjetskom prvenstvu osamdesetih u Španjolskoj, svladani su u skupini Rusi, Eder je sa svojim dalekometnim topovima bušio sjajnog inače Dasajeva, Škotima je nabijeno pet komada, Novi Zeland se bio igračka za žonglere iz Brazila.

Istovremeno, Italija se s tri neodlučena ishoda, protiv Kameruna, Poljske i Perua jedva kvalificirala za sljedeći krug. Na gol razliku. A taj sljedeći krug igrao se u četiri skupine s tri momčadi, pobjednici su se plasirali u polufinale.

Brazil, Italija i Argentina bili su tako u istoj skupini i ta je skupina smatrana atraktivnijom i od samog finala tog prvenstva. Brazil je, dakako, bio favorit, Argentina s Maradonom bila je pritajeni favorit, Italija autsajder, zapravo majka svih autsajdera.

socrates-zico-2687110

No, sve se odigralo baš onako kako nitko nije mogao ni pretpostaviti. Najprije su Talijani Tardelli i Cabrini srušili Argentinu s 2-1 za koju je jedini gol dao Passarela. Maradonu su Talijani izmlatili, i danas se priča kako ga je Gentile dobro čuvao. S pedesetak prekršaja od kojih je suđeno samo desetak. Onda je i Brazil smlavio Argentinu, Zico, Serginho i Junior lako su sredilii „gaučose“ gdje je nervozni Maradona dobio crveni karton.

Utakmica kojem je odlučivala o pobjedniku skupine bila je Brazil – Italija. Rossi je s tri gola donio 3-2 Italiji, a brazilska nacija pala je u kolaps. Brazilci su kod kuće dočekani sa serijom samoubojstava, a mnogi su krivili Zica što je Brazilu izmakla svjetska kruna.

Zico, idol megazvijezde, Portugalca Ronalda, je bio najmlađi i najmanji od troje braće nogometaša. Nakon dolaska u Flamengo, posebne dijete, vitamini, čak i anabolički steroidi su korišteni kako bi mladiću povećali masu. Ali imao je dobar osjećaj za igru spojen s njegovim patentiranim slobodnim udarcima koji su ga učinili velikim. Zico je dobio status zvijezde nakon svog prvog nastupa za Brazil, zabivši protiv Urugvaja sa svojim patentnim slobodnim udarcem. Zbog ozljede i neslaganja s voditeljima reprezentacije, Zico se nije istakao na svjetskim prvenstvima 1978. i 1986. godine.

Zico se posljednjih 15 godina bavi trenerskim poslom, bio je selektor Japana i Iraka, a u Europi je vodio Fenerbahce, CSKA iz Moskve i Olympiacos. Vodeći reprezentaciju Japana, nastupio je na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj i osvojio Azijski kup 2004. godine, dok je turski Fenerbahçe odveo do četvrtfinala Lige prvaka 2008. godine. Nadalje, 2009. godine preuzeo je CSKA iz Moskve, ali je već u septembru iste godine postao trener Olympiakosa, gdje je dobio otkaz 2010. godine.

Bio je kratko i brazilski ministar sporta, a namjeravao se kandidirati i za predsjednika Fife.

Učitaj još novosti