31. 08. 2020 - 20:38
NAJVEĆA OLIMPIJSKA PREVARA, ON JE OSVOJIO ZLATO KAO ŽENA Podli...
907
Shares
NAJVEĆA OLIMPIJSKA PREVARA, ON JE OSVOJIO ZLATO KAO ŽENA Podli plan Hitlerovih ljudi, nije čak ni ličio na žensko u atletičarskom dresu - a onda je UHAPŠEN

DORA RATJEN

NAJVEĆA OLIMPIJSKA PREVARA, ON JE OSVOJIO ZLATO KAO ŽENA Podli plan Hitlerovih ljudi, nije čak ni ličio na žensko u atletičarskom dresu - a onda je UHAPŠEN

31. 08. 2020 - 20:38
0
Shares

Olimpijske igre 1936. važe za najkontroverznije, a samo jedan od podataka koji tome ide u korist jeste zlatna medalja Dori Ratjen, muškarcu koji se takmičio u ženskoj konkurenciji.

Slučaj ovog atletičara spada u jedne od navjećih olimpijskih prevara, a desila se u Berlinu na opšte prozvanim "Nacističkim Olimpijskim igrama".

Politika "Trećeg rajha" je izazivala mnoge kontroverze, a to se prelilo u sport ludačkim nagonom za savršenstvo. Gdje nisu mogli da ga stvore, Nijemci su falsifikovali ili varali. Dvije godine nakon Olimpijskih igara otkriveno je da Dora Ratjen zapravo nije žensko, već muškarac koji je u konurenciji atletičarki osvojio zlato u skoku uvis.

Njemački reprezentativac Ratjen odgajan kao djevojka postao je olimpijski prvak, a na veliku scenu stupio je još dvije godine pred OI u Berlinu kada je bio četvrti, a da niko nije primjetio neobičnu konstituciju za jednu "djevojku".

Dora Ratjen je bio priveden u Magdeburgu navodno na voznoj stanici nakon što su posumnjali kako se radi o čudaku obučenom u ženu, pristao je da ispriča svoju priču nakon što mu je bilo zaprijećeno da će nasilno biti pregledan i skinut, piše Blic.

- Roditelji su me odgajili kao djevojčicu. U skladu s tim nosila sam čitavog života žensku odjeću. Između 10. i 11. godine sam shvatila da nisam žensko. Bilo kako bilo, nikada nisam pitala svoje roditelje zbog čega svakodnevno nosim žensku odjeću kad sam zapravo muško, rekao je Dora tokom saslušanja, što je objavljeno u njemačkom časopisu "Der Spigel" tokom 2009. Na Dori je nakon ovog priznanja zapažen iskren osjećaj olakšanja, što konačno otkriva porijeklo svog problema.

Doktorskim ispitivanjima je bilo utvrđeno kako Dora ima sekundarne odlike muškarca, a da u predjelu polnog organa ima neobičan ožiljak koji je išao unazad. U nalazu je navedeno kako zbog toga nije mogao da vodi ljubav, a nakon svih tih otkrića je Dora promijenio ime u Henri i pokušao da vodi život muškarca.

Van atletike, naslijedio je bar i time se bavio do kraja života, u tišini i bez pristanka na mnogobrojne ponude za intervju.

Nakon što je objavljeno kako je Dora Ratjen muškarac, zlato je pripalo drugoplasiranoj takmičarki, a nova kontroverza je nastala godinama kasnije kada je magazin "Tajm" objavio da je to bila podla nacistička namjera da Dora zamijeni takmičarku za koju je ustanovljeno da je jevrejskog porijekla.

To je potvrdila atletičarka Gretel Bergman koja je bila dio tog tima, a bila je diskvalifikovana pred Olimpijske igre u Berlinu upravo zbog jevrejskog porijekla. Potom se preselila u SAD i tamo živjela do smrti. Ove tvrdnje su poništene tek nakon pomenutog intervjua iz 2009.

Učitaj još novosti