13. 08. 2020 - 16:36
"ZAŠTO SAM PROVOCIRAO SRBE?" Švicarac nakon dvije godine i...
907
Shares

GOVORIO ZA BLIK

"ZAŠTO SAM PROVOCIRAO SRBE?" Švicarac nakon dvije godine i KRAJA KARIJERE sve priznao: EKSTREMNIJI meč u životu nisam odigrao!

13. 08. 2020 - 16:36
0
Shares

Dugogodišnji švicarski nogometni reprezentativac Stephan Lichtsteiner objavio je kako je završio svoju karijeru u dobi od 36 godina. 

Tijekom karijere Lichtsteiner je odigrao 108 utakmica za reprezentaciju Švicarske čime je stigao na treće mjesto svih vremena, više nastupa od njega ostvarili su samo Heinz Hermann (118) i Alain Geiger (112).

Lichtsteiner je u karijeri osvojio 17 trofeja, od kojih čak 14 dok je bio član Juventusa od 2011. do 2018. godine. Uslijedila je jedna godina u Arsenalu, dok je prošlu sezonu proveo u dresu Augsburga. Prije dolaska u Juventus igrao je za Grasshoppers, Lille i Lazio.

Dojučerašnji kapiten švicarske fudbalske reprezentacije odlučio je da u 36. godini završi karijeru, a za “Blik” je sumirao sve što je uradio.

1533267-ggg-ff

FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON

Ono što je posebno izdvojio bio je meč protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, koji je Švicarska dobila 2:1 i tako osigurala plasman u nokaut fazu umjesto "Orlova".

Ta utakmica i dalje “proganja” sve ljubitelje fudbala u Srbiji. Švicarska je pobjedom sebi otvorila vrata na putu ka osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji, a Srbija je polako mogla pakovati kofere.

Ipak, meč je u svjetskim medijima ostao u sjenci tenzija koje su bile prisutne na terenu, dok su u Srbiji kao provokaciju shvatili način na koji su Džerdan Šaćiri i Granit Džaka slavili svoje golove.

1533279-ssssssssss-ls

Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

Oni su tada simbolom takozvanog “albanskog orla” proslavljali pogotke, ne bi li dodatno provocirali srspke igrače, a među igračima koji su tako slavili, a nisu albanskog porijekla, bio je i - Lichtsteiner.

- To što sam slavio s dvoglavim orlom? Pokazao sam solidarnost s mojim saigračima, i tada, ali i u budućnosti. To je ono što nam je potrebno i tokom korona krize. U smislu emocija, meč protiv Srbije je bio najekstremniji, jer smo imali mnogo igrača albanskog porijekla. A onda gol u 90. minutu, bilo je ludilo - opisao je on za Blik.

Učitaj još novosti