28. 07. 2020 - 10:05
GAĆE U ZADNJICI NISU NJEGOV JEDINI PROBLEM! NADAL TEŠKI ROB...
907
Shares
GAĆE U ZADNJICI NISU NJEGOV JEDINI PROBLEM! NADAL TEŠKI ROB NAVIKA: Tušira se tačno 3 puta dnevno, a ishrana je POSEBNA PRIČA!

NEVJERVATNE NAVIKE SJAJNOG ŠPANCA

GAĆE U ZADNJICI NISU NJEGOV JEDINI PROBLEM! NADAL TEŠKI ROB NAVIKA: Tušira se tačno 3 puta dnevno, a ishrana je POSEBNA PRIČA!

28. 07. 2020 - 10:05
0
Shares

Španski teniser Rafael Nadal jedan je od najboljih koji se ikada pojavio na terenima, a trenutno je drugi igrač svijeta. Rafa ima milione fanova i omiljen je na teniskom nebu, ali i mnoge začuđuje pojedinim svojim ritualima.

Malo je poznato i to da svakodnevno ponavlja određene radnje kako bi smanjio napetost i otklonio uzemirujuće misli. Rutina podiže njegovo samopouzdanje i pomaže mu da ostvari svoje ciljeve u sportu kojim se bavi. Zasada mu ide odlično...

"Ljudi moraju imati pravu rutinu i uvijek ponavljati iste stvari. Ja držim do reda, pogotovo u stvarima koje smatram važnima. Godinama već imam istu rutinu prije mečeva i to mi mnogo pomaže. To ponavljanje daje mi samopouzdanje i mir, vodi me ka saznanju da zaista dajem sve od sebe", rekao je Nadal jedne prilike.

nadal1

FOTO: PROFIMEDIA

Inače, Španac je oduvijek bio poznat po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu. Ljubitelji tenisa su odlično upoznati s njegovim neobičnim radnjama tokom mečeva, a ono što nisu znali jeste da određene radnje svakodnevno ponavlja i van terena.

Pa tako mora svaki dan da se istušira tačno tri puta, budi se uvijek u isto vrijeme i navija dva alarma kako slučajno ne bi spavao duže.

Ishrana je posebna priča. Jede 172 kilograma voća godišnje (četiri jabuke dnevno). Svaki dan je kod svog fizioterapeuta i utvrđeno je da godišnje provede 568 sati s njim.

nadal

Nadal na mečevima ponavlja određene radnje. Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u lijevoj ruci. Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sjedne na stolicu uvijek korišteni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad koljena.

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dvije flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mjesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mjesto koje se vidi jer je ostao trag.

nadal

Nakon bacanja novčića uvijek uslijedi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje poslije protivnika...

nadal

Dolazimo i do rituala vezanih za servis - sad tek kreće zabava. Na šljaci uvijek prije servisa očisti liniju. Zatim povlači šorts iz zadnjice dole, a majicu gore. Slijedi čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza lijevog uha (iako uvijek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha... A sve ovo itekako djeluje, zar ne?!

(Sport.ba)

Učitaj još novosti