28. 07. 2020 - 08:56
PREMINULA JE LEGENDA, CIJELA SRBIJA U SUZAMA: Danas sahrana!...
907
Shares
PREMINULA JE LEGENDA, CIJELA SRBIJA U SUZAMA: Danas sahrana! OBJAVLJENE TUŽNE VIJESTI, NAPUSTIO NAS JE OVAJ VELIKAN SPORTA

ZORAN FILIPOVIĆ DAMBA

PREMINULA JE LEGENDA, CIJELA SRBIJA U SUZAMA: Danas sahrana! OBJAVLJENE TUŽNE VIJESTI, NAPUSTIO NAS JE OVAJ VELIKAN SPORTA

28. 07. 2020 - 08:56
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Slavni srpski bokser, Zoran Filipović "Damba" je rođen 1940 godine u Nišu, a u Zaječar se doselio početkom pedesetih godina prošlog vijeka.

Bio je veoma uspješan u svim sportovima od košarke, rukometa, odbojke, sve dok na kraju nije zavolio boks!

Stariji građani Zaječara pamte njegove gromovite udarce na gradskom stadionu gdje su se održavali boks mečevi krajem pedesetih i početkom šezdesetih prošlog vijeka. Pamte klubske drugove Dr. Kamena, Dr Iku Pućula, braću Čeliće i Laline, Labuda i ostale majstore boksa.

Veoma brzo prelazi u najkvalitetnije klubove prve lige Jugoslavije pošto je pokazao sav svoj raskošni talenat!

Avanturistički duh ga je odveo u svijet filmske produkcije, prenosi "Glas Zaječara".

Prvo se oprobao kao statista, potom i kao kaskader, sve dok ga nije zapazio reditelj Žika Pavlović i dao mu glavnu ulogu u filmu "Povratak".

Taj film je slabije poznat zbog crnog talasa u to vreme i bio je pod zabranom punih dvadeset godina. Tada mladog i perspetivnog glumca, u tom filmu negativca, Velimira Batu Živojinovića dotični "Damba" je ubio na kraju filma.

Tome je slabo kome pošlo za rukom, kada je veliki Bata u pitanju!

Imao je malu ulogu Vikinga 1964 g. u tada svjetskom hitu "Dugi brodovi" s Ričard Vidmarkom, Sidni Poatjerom, Bebom Lončar itd .

Mogao je da bira između svjetske filmske karijere ili jugoslovenskog boksa, te se ubrzo vratio iz Engleske i vratio svojoj ljubavi.

Predstavljao je Jugoslaviju na Balkanskom prvenstvu i osvojio bronzanu medalju. Na Strandžar kupu u Mađarskoj u polufinalnom meču nokautirao je tada aktuelnog evropskog šampiona Rusa Lebledova.

Paralelno se školovao za trenera u Subotici. Trenirao je nosioce svjetskih i olimpiskih medalja braću Kačar i Vujkovića u Subotici i Antu Josipovića i Matu Parlova u Puli gdje je završio trenersku karijeru i uveo BK Pula u prvu ligu i osvojio titulu prvaka države.

U Puli bi vjerovatno ostao do danas da nije odlučio da nakon penzionisanja dođe i da nastavi s mirnim životom u Zaječaru gdje je proveo mladost.

Iza sebe je ostavio sina Aleksandra kćerku Miru i četvoro unučadi.

Sahrana je danas 28. jula u 12 časova na Starom groblju u Zaječaru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti